hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem az, akinek látszik…
Előre kitervelt emberöléssel vádolják a dél-afrikai paralimpikont

2013. 02. 28.
„Nem állt szándékomban megölni” – állította kedden a bírósági tárgyaláson ismételten zokogásban kitörő Oscar Pistorius, akit barátnője meggyilkolásával vádolnak. Az ügyészség illegális lőszer birtoklásáért is vádat emel a hatszoros paralimpiai bajnok ellen, akinek tárgyalása szerdán folytatódott. Bár korábban felröppent a hír, hogy féltékenység okozhatta a sportoló hirtelen felindulását, erre nem volt meggyőző bizonyíték.

A múlt heti tragédia nemcsak a Dél-Afrikai Köztársaság, hanem az egész világ közvéleményét megrázta. A hazájában mindezidáig nemzeti hősként ünnepelt atléta, Oscar Pistorius február 14-én hajnalban négy pisztolylövéssel lelőtte barátnőjét, a modellként dolgozó, végzős jogászhallgató Reeva Steenkampot, aki a Valentin-nap előtti éjszakát a sportoló pretoriai villájában töltötte. A másnapi kihallgatáson az összetört, folyamatosan zokogó sportoló nem tudott érdemben nyilatkozni tettéről, ezért a meghallgatást keddre, majd szerdára elhalasztották. Az ügyészség péntekre tervezi a vizsgálat lezárását, és meg van győződve arról, hogy szándékos gyilkosság történt.
Pistorius a tett elkövetése után, hajnali fél négykor először apját, majd egy közeli barátját, Justin Divarist hívta fel, aki nem hitte el a telefonban elhangzó mondatot: „Lelőttem Reevát.” Hogy megbizonyosodjon, felhívta a futó egyik szomszédját, aki a lövések fültanújaként megerősítette, hogy valóban kritikus a helyzet. A sportoló igyekezett újraéleszteni barátnőjét, akin azonban már nem lehetett segíteni. A bezárt WC-ajtón áthatoló golyók Steenkamp csípőjét, karját, kezét és fejét találták el. Emellett a dél-afrikai City Press a rendőrségtől kiszivárgott információ alapján arról számolt be, hogy a koponyacsont ütés következtében összetört, és a házban vérnyomokat találtak egy krikett­ütőn. Emellett Pistorius otthonában nagymértékű alkoholfogyasztás nyomaira és tetemes mennyiségű illegális szteroidra leltek. Ez utóbbi ugyan nem tartozik a tudatmódosító hatással rendelkező kábítószerek közé, viszont fokozottan agresszív és erőszakos viselkedést, súlyos esetben akár paranoiát és pszichózist is okozhat. Pistorius véréből a szert jelenleg igyekeznek kimutatni. Mindezekkel egyre kevésbé tűnik lehetségesnek az a verzió, miszerint betörő jelenlétét vélte a házban. A vád szerint valószínűbb, hogy a futó a szteroid agresszivitást fokozó hatása alá került, ami szerepet játszhatott a tragédiában. Az indíték eddig ismeretlen, az áldozat ágy mellett talált iPadjét a nyomozók vizsgálják. Ugyanakkor a szerdai meghallgatáson az egyik tanú azt állította, hogy a gyilkosság hajnalán folyamatos veszekedés és kiabálás hallatszott Pistorius házából.
A paralimpikon tavaly novemberben kezdett randevúzni Reeva Steenkamppel, aki nem sokkal korábban szakított az őt többször is bántalmazó előző barátjával. A fürdőruhákat reklámozó modell, az FHM férfimagazin sztárja, akit a lap a „világ 100 legvonzóbb nője” közé választott, éppen a múlt hétvégén debütált volna egy tévés valóság-show-ban, és elkötelezett híve volt a nők elleni erőszakkal szemben fellépő mozgalmaknak. Steenkamp és Pistorius kapcsolata gyorsan megragadta a média figyelmét. Az „álompár” idillje azonban csak illúzió volt, és bebizonyosodott, amit egy korábbi barátnője nyilatkozott a rajongással övezett atlétáról: nem az, akinek a közvélemény hiszi.  
A tragédia kapcsán került nyilvánosságra több olyan eset, amikor a sportceleb lobbanékony, fékezhetetlen természete nyilvánult meg. Egy korábbi futballjátékos, Mark Batchelor számolt be arról, hogyan üvöltözött, átkozódott és fenyegette meg nyomdafestéket nem tűrő szavakkal korábbi barátját, a multimilliomos Quinton van den Berghet egy incidens kapcsán azzal, hogy eltöri a lábát. Egy másik alkalommal rendőrségi eljárás is indult Pistorius ellen, egy 19 éves hölgy zaklatása miatt. Később az ügyet ejtették, de Pistorius kénytelen volt egy éjszakát a rendőrőrsön tölteni.
A Heteknek nyilatkozó dél-afrikai úszóedző, Karoly von Toros a szintén paralimpikon Natalie du Toit trénereként egy házban lakott Pistoriussal a londoni olimpiai játékok ideje alatt. „Nagyon közvetlen és barátságos embernek ismertem meg, akinél azonban a »jófiú« arc mögött egy durva és agresszív ember állt. A barátaimmal, akik szintén szakmabeliek, személyesen ismertük Oscar durva arcát, de még így is nehezen tudjuk elképzelni, hogy pusztán hirtelen felindultságból képes lett volna ilyen borzalmas tettet elkövetni.” Toros szerint „a közvélemény nagyon megosztott a kérdésben, hiszen egy nemzeti hősről van szó: és épp ez benne a tragédia. A legtöbben nem akarják elhinni, és valószínűleg nem is fogják addig, amíg a vád nem áll elő közvetlen bizonyítékkal. De vannak olyanok is, akik már most leírták”.
Ismerősei szerint Pistorius mindenhova lőfegyverrel járt. Egy közeli barátja egyszer kis híján golyót kapott a lábába, amikor egy étteremben Pistorius kezében elsült egy éppen vizsgálgatott pisztoly. Egy korábbi interjúban a futó elmondta, hogy álmatlan éjszakáin a kertjében célba lő. Pistorius házában a gyilkosság hajnalán valóban két lőfegyvert is találtak. Egy interjú szerint pusztán önvédelemből tartott az ágyánál egy revolvert, és a hálószoba ablakában egy gépfegyvert, valamint egy baseball- és egy krikettütőt az ajtó mögött.
Pistorius apja, aki szerint nincs kétség afelől, hogy véletlen baleset történt, tagadja, hogy fia a fegyverek megszállottja lenne. „Gyermekkorában lőfegyverek között nőtt fel, és mindig vadászott” – állítja Henke Pistorius. Némileg ellentmond ennek, hogy a sportolónak jelenleg hat fegyverre vonatkozó kérelme áll elbírálás alatt. A Reeva Steenkamppal végző 9 milliméteres fegyver tartására először, jelenleg a sajtó előtt ismeretlen okból, 2008-ban nem adtak engedélyt, majd 2010-ben mégis lehetővé tették birtoklását.  
A vád szerint Pistorius a műlábait felcsatolva, 7 métert tett meg a WC-ajtóig, melyen keresztül négy golyóval végzett a szűk hely miatt elrejtőzni képtelen áldozatával. (Ábrahám Hajnalka, Szabó P. Ádám)

Pengelábú sprinter

Oscar Leonard Carl Pistorius 1986-ban, deformált alsó végtaggal, szárkapocscsont nélkül született. Szülei hosszas orvosi konzultáció után döntöttek a műtét mellett, melynek során térd alatt amputálták a 11 hónapos csecsemő mindkét lábát. A fiút úgy igyekeztek nevelni, hogy a drasztikus műtét ellenére a lehető legteljesebb életet tudja élni. Kamaszkorában többek között rögbizett, teniszezett és vízilabdázott, majd később birkózott is. Édesapja 6 éves korában vált el édesanyjától, aki 9 évvel később elhunyt. Így vált a 15 éves kamasz számára a sport a fájdalomból való meneküléssé. Egy rögbimeccsen szerzett súlyos térdsérülése után kezdett futni, és 2004-ben, 17 évesen két aranyérmet is nyert az athéni paralimpiai játékokon. A szénszálas művégtagokkal futó atléta 2007-ben versenyzett először nemzetközi bajnokságon nem mozgáskorlátozottakkal.
A 2011-es Atlétikai Világbajnokságon 400 méteren indult, és részt vett a 4x400 méteres váltóban, amellyel a Dél-Afrikai Köztársaság ezüstérmet nyert. 2012 nyarán, a londoni olimpián 400 méteren az elődöntőbe, a 4x400 méteres váltón a dél-afrikai csapattal döntőbe jutott. A szeptemberi paralimpiai bajnokságon 400 méteren a 6. aranyérmét szerezte meg. A művégtagjairól pengelábú sprinternek nevezett atléta nem csak futás közben szerette a sebességet. Élvezte az autókkal és motorokkal való száguldást, versenylovakat tartott, melyekkel versenyzett is. Két évvel ezelőtt a Vaal folyón motorcsónakkal nagy sebességgel nekiütközött egy víz alatti cölöpnek, amely miatt nemcsak a jármű tört össze, hanem koponyája, orr- és állcsontja és több bordája is eltört. A tanúk szerint a járművet részegen vezette, és a csónakban nagy mennyiségű alkoholt találtak, de az atléta véralkoholszintjét nem vizsgálták meg. Pistorius testén két tetoválás látható. Az egyik édesanyja születésének és halálának dátuma, a másik egy bibliai idézet: „Én azért úgy futok, mint nem bizonytalanra.”
 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!