hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Észak-Korea ellenáll a nyomásgyakorlásnak
Miniatűr bomba

2013. 02. 14.
Észak-Korea megerősítette, hogy a korábbi ENSZ-határozatok ellenére végrehajtotta harmadik kísérleti  atomrobbantását. Az állami KCNA hírügynökség bejelentése szerint olyan „miniatűr és könnyű nukleáris eszközt” használtak fel, amely „nagyobb robbanóerővel bír, mint a korábbiak”. Kim Dzsong Un hatalomban töltött első évét így immár két hosszú hatótávolságú rakéta kilövése és egy atomrobbantás fémjelzi.

Phenjan figyelmeztetett, hogy amennyiben az Egyesült Államok további megszorításokkal bünteti az ázsiai országot, az a jövőben „még keményebb intézkedésekkel” reagál majd. Az elszigetelt rezsim hivatalos közleményében a kísérleti robbantást az „önvédelem jogos lépésének” titulálták, amellyel a tavaly decemberi rakétakilövés után foganatosított szigorúbb szankciókra kívántak reagálni. A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) szerint „az, hogy második és harmadik intézkedésre is sor kerül-e Phenjan részéről, teljes mértékben attól függ, hogy Amerika milyen lépéseket tesz”. A hivatalos bejelentést követően az állami televízióban bejátszott dal szerint „ez az ország végrehajtja, amit elhatározott”. A képaláfestés pedig mindehhez hosszú és rövid hatótávolságú rakéták kilövéséből és robbantásokat mutató képsorokból állt.

Az ország észak-keleti részében végrehajtott provokatív robbantást, amelynek időzítése valószínűleg nem volt véletlen, a nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte. A lépésre néhány órával Obama elnök évértékelő beszéde előtt került sor, valamint néhány nappal a néhai Kim Dzsong Il vezér születésnapja előtt, akinek emlékét az észak-koreai propagandagépezet folyamatosan az ország nukleáris ambícióival köti össze. Ezenkívül idén hatvan éve, hogy véget ért a koreai háború, amely nem béke-, hanem fegyverszüneti egyezménnyel zárult. A kontinensen még ma is 28 ezer amerikai katona állomásozik a dél-koreai szövetségesek védelme érdekében.

Obama elnök gyors és hiteles akciót ígért a „rendkívül provokatív” robbantás után, amely azt sugallja, hogy Észak-Korea vészesen közel került egy „életképes” fegyver összeállításához. Annika Thunborg, az ENSZ bécsi nukleáris felügyeleti szervének, a CTBTO-nak a munkatársa szerint a mostani robbantás minden korábbinál erősebb volt: a Richter-skála szerinti 4,9-es erősségű földrengést mértek utána. A vizsgálatok még folynak azzal kapcsolatban, hogy a robbantásban dúsított urániumot használtak-e fel. Ez a phenjani atomprogram jelentős előrelépését jelentené, mivel az előző két robbantás során plutóniumot használtak, amelyből már kifogyóban vannak az ország készletei. Ugyanakkor Siegfried Hecker amerikai atomtudós azt állítja, Észak-Korea a becslések szerint 4–8 bombához elegendő hadászati célú  plutóniummal rendelkezik. Az uránium használata viszont fejlettebb módszerekre utal, és a készletek is megújíthatók.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!