hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Saría-horror - Iszlamista fenyegetés a francia elnöknek

2012. 10. 26.
„Ha Hollande továbbra is olajat önt a tűzre, akkor hamarosan a francia túszok holttesteiről készült fényképeket küldünk majd neki” - üzente a francia elnöknek Omar Ould Hamaha, a Nyugat-afrikai Egységért és Dzsihádért Mozgalom szóvivője. Az al-Kaidával is közeli kapcsolatban álló csoport magát az elnököt is megfenyegette, azt üzenve: „Jó, ha tudja, hogy mostantól fogva veszélyben van az élete.”

A z iszlamista terrorcsoport haragját az váltotta ki, hogy múlt heti afrikai körútja során a francia elnök többször megismételte: azonnali beavatkozásra van szükség a Maliban kibontakozott helyzet megoldására. A francia túszok megölésével való fenyegetőzést a Le Figarónak nyilatkozó diplomaták nem tartják közvetlen veszélynek, a hat franciát ugyanis nem a Nyugat-afrikai Egységért és Dzsihádért Mozgalom tartja fogságban.  
 „A jelenlegi horror nem folytatódhat tovább” – jelentette ki a francia elnök Dakarban, hozzátéve, hogy Franciaország hajlandó logisztikai segítséget nyújtani egy katonai intervenció esetén. Az elnök szerint az lenne kívánatos, ha a katonai beavatkozásban csak afrikai országok vennének részt. Hollande (kis képünkön) sürgető szavait megfontolva végül az ENSZ arról döntött, hogy támogat egy megtervezett katonai intervenciót Mali északi részén, amelyet még tavasszal foglaltak el iszlamista lázadók. Az al-Kaidával szoros kapcsolatban álló iszlám csoportok egy sikertelen katonai puccs és a tuaregek lázadása után foglalták el az ország északi részét, kikiáltva az Azawad Köztársaságot (Tuareg álom vagy saría. Hetek, 2012. április 13.).
Ezt követően kitört a káosz: az iszlamisták saría államot hoztak létre Észak-Maliban, ahol jelenleg egymást érik a kivégzések, végtag-amputálások, a nőkön való erőszak. Az iszlamisták listát vezetnek azokról a nőkről, akik házasságon kívül estek teherbe vagy szültek gyerekeket – számolt be az embertelen helyzetről Ivan Simonovic, az ENSZ emberjogi ügyekért felelős főtitkárhelyettese. Simonovic azt is elmondta, hogy az iszlám militánsok egyenként hatszáz dollárért vásárolnak gyerekeket katonának egy olyan régióban, ahol a napi kereset alig haladja meg az egy dollárt.  Az ENSZ-tisztviselő szavai szerint az iszlamisták nőket erőltetnek házasságba, akik közül később sokakat prostitúcióra kényszerítenek.
Simonovic jelentését és a francia elnök indítványát követően az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt héten végül arról döntött, hogy támogatja a katonai intervenciót Mali északi részén. A BT határozata szerint az afrikai szervezeteknek 45 napjuk van arra, hogy konkrét tervet készítsenek az intervencióra, amelynek számára az ECOWAS (a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége) mintegy háromezer főt ajánlott fel. A francia kezdeményezéshez folyamatosan kapcsolódnak az afrikai államok is. Mourad Medelci algériai külügyminiszter a napokban úgy nyilatkozott, hogy a Párizs és Algír közötti nézeteltérések ebben az ügyben minimálisak. A támogatók sorához csatlakozott többek között Dél-Afrika is, úgy tűnik tehát, hogy összeállhat egy, az ENSZ által is elfogadható intervenciós hadsereg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!