hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Obama fut a szavazói után
Célegyenesben

2012. 10. 18.
Éppen a második elnöki vita előestéjén derült ki, mekkora kárt okozott magának Barack Obama az első menetben mutatott katasztrofális teljesítményével. A Gallup felmérése szerint országosan Romney - először a kampány során - a szavazatok 50 százalékára számíthat, szemben Obama 46 százalékával. Ez pont a fordítottja a szeptember végén mért eredménynek. Az elnök számára a versenyben maradás volt a tét a máso-dik televíziós vitán. Ezt a célt, némi műsorvezetői segédlettel ugyan, de Obama teljesítette, így bő két héttel a november 6-ai választási nap előtt nyílt maradt a verseny.

Riasztó számokat közölt a Gallup országos felmérése október 16-án az Obama-kampány szempontjából. Az elnök négypontos hátránya a valószínű szavazók körében még belefér ugyan a statisztikai hibahatárba, a részletek azonban árulkodóak. Obama négy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban 53–47 arányban vezetett John McCainnel szemben a Gallupnál, és ez már nem is változott a szavazásig: szinte pontosan ez lett a végeredmény. A demokrata elnök akkori magabiztos sikerét néhány választói csoportban mért kiemelkedő támogatottságának köszönhette: 14 százalékos többséget szerzett a női szavazóknál, 22 százalékkal több 30 év alatti fiatal szavazott rá, és elsöprő, 72 százalékos többséget kapott a Gallup által „nemfehér (beleértve a hispán) szavazók” csoportjának nevezett körben.

Ez utóbbi bázis továbbra is kitart Obama mellett (bár 4 százalékkal itt is csökkent a támogatottsága), viszont a nők és fiatalok körében jelentős a lemorzsolódás. Sokáig kérdés volt, hogy Romney mennyire tudja mozgósítani a republikánus tábort. Ez a kérdés eldőlt: a protestáns szavazók körében Romney 18 ponttal (59–41 arányban) vezet, ami épp a háromszorosa John McCain 2008-as e körben mért előnyének. A republikánus jelöltnek még a katolikusok körében is sikerült fordítania, és 22 százalékos az előnye az amerikai fehérek között.

Az alelnöki vitán mindkét jelölt jól szerepelt, így Obamára maradt a feladat, hogy megállítsa a zuhanórepülést. Nem meglepő, hogy az elnök most sokkal határozottabb volt. A kiválasztott kérdések is inkább az elnöknek kedveztek. Az egyik például arra volt kíváncsi, hogy a jelöltek mivel különböztetik meg magukat „George W. Bush nyolc éves elhibázott politikájától”. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!