hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elégedetlenek - Zavargásra készülnek Obama támogatói?

2012. 10. 26.
Zavargások törhetnek ki az amerikai nagyvárosokban, ha Obama elnököt nem választják újra november hatodikán – a szóbeszéd egyre erőteljesebben uralja az amerikai médiát és a közösségi oldalakat. Jelen pillanatban még mind Mitt Romney, mind Barack Obama hívei a győze­lemben reménykednek, egy különösen szoros versenyben.

Valóban erőszakhoz vezethet a feszültség? Előfordulhat, hogy Amerika-szerte zavargások törjenek ki a választás eredményével elégedetlenek között? – teszi fel a kérdést Michael Snyder az infowars.com-on megjelent cikkében. Amerikában egyre többen hajlanak rá, hogy igennel válaszoljanak a kérdésekre.
Alig három hét van hátra november hatodikáig, amikor minden eldől – Obama elnök támogatói pedig utcára vonulással fenyegetőznek arra az esetre, ha Mitt Romney nyerne jogot, hogy a következő megválasztott elnökként beköltözzön a Fehér Házba.
A Twitteren és a Facebookon megjelenő üzenetekből elemzők azt a következtetést vonják le, hogy a fenyegetések nem tekinthetők teljesen alaptalannak. Az üzenetek tanulmányozói arra hívják fel a figyelmet, hogy a legtöbb bejegyzés szerzője mögött több ezer korábbi bejegyzés található, tehát nem egyetlen üzenet közvetítésére létrehozott, hamis profilokról van szó.  
„Amerikában ma rengeteg a gyűlölet, és ezt a kampány felszínre is hozta” – jegyzi meg Snyder, példaként említve annak a tizenkét éves fiúnak az esetét, akivel egy buszsofőr közölte: anyja jobban tette volna, ha annak idején az abortuszt választja – mindezt azért, mert a család kertjében egy Romney-t népszerűsítő transzparens áll. Máris mindkét oldal kölcsönösen választási csalások előkészítésével vádolja egymást: a demokraták szerint a republikánusok a szavazók nyilvántartásával próbálnak manipulálni, miközben a másik oldalról a demokratákat azzal vádolják, hogy párhuzamosan két államban való szavazásra buzdítják híveiket.
Thomas Sowell közgazdász arra figyelmeztet, hogy az esetleges zavargások negatívan érinthetik Amerika gazdasági és társadalmi jövőjét is.
„Ha milliók érzik úgy, hogy becsapták őket, akkor még nagyobb az esély arra, hogy az utcákra vonulnak... Mint mindig, reméljük a legjobbakat, és készüljünk a legrosszabbra” – figyelmeztet Snyder.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!