hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Balra át - A litván választók bün- tetik a megszorításokat

2012. 10. 26.
A kormányváltás mellett döntöttek a szavazók a vasárnap lezajlott litvániai választásokon. A leváltott konzervatív kormány a költségvetési fegyelem erősítésével kívánta kezelni a válságot az unió egyik legnagyobb méretű gazdasági visszaesését elszenvedő országban. A jóléti kiadások lefaragását büntető litvánok a baloldali Munkapártra és a szociál­demokratákra bízták a következő ciklust.

Andrius Kubilius 2008-ban került hatalomra a balti országban, amely az addigi – jobbára olcsó skandináv banki hiteleken alapuló – gazdasági fellendülést követően recesszióba süllyedt. A kormány a költségvetési fegyelem megőrzése érdekében, a választókat magára haragítva a nyugdíjak és bérek csökkentése mellett döntött. A gazdasági visszaesés kezdetben elérte a 15 százalékot, és megugrott a munkanélküliség, ezért sok fiatal külföldre ment munkát keresni. A kormány szigorú gazdálkodásának köszönhetően azonban az államháztartás hiányát sikerült kordában tartani, és tavaly már az unió egyik legmagasabb növekedését, 5,8 százalékot sikerült produkálni, amivel mind az EU, mind az IMF illetékeseinek elismerését kivívták. A litván szavazók azonban mindezeket az eredményeket saját bőrükön még nem érzik, ezért olyan pártokra szavaztak, amelyek a költségvetési fegyelem enyhítését ígérték.
A választások első fordulója után a Munkáspárt vezet 26 százalékkal, mögötte a szociáldemokraták 19 százalékon, harmadik helyen pedig az eddigi kormányzó párt, a kereszténydemokraták végeztek. A számok azonban nem véglegesek, hiszen a litván választási rendszerben a listás szavazatokkal a mandátumok felét szerezhetik meg a képviselők, míg a másik felét az egyéni voksok adják, amelyeknek a végleges elosztásáról csak két héttel az első forduló után döntenek a választópolgárok.
Persze azon túl, hogy az eddigi ellenzék meglovagolta a kormány népszerűtlen intézkedései miatti elégedetlenséget, baloldali programot is kínált a választóknak: minimálbér-emelést, a jómódúak magasabb adóztatását, továbbá az eurózónához való csatlakozás elhalasztását egy évvel, ami mozgásteret hagy a leendő kormány számára, hogy magasabb költségvetési hiánnyal tervezze a 2014-es büdzsét. Ezenkívül a volt szovjet tagállam baloldali pártjai elkötelezettjei a gazdasági viszony elmélyítésének Oroszországgal, amely egyébként eddig is a legfontosabb kereskedelmi partnere volt Litvániának. Oroszországtól erősen függ az ország energiaellátása – nem valószínű, hogy ez a helyzet a közeljövőben megváltozna, mivel a választásokkal egy időben referendumot tartottak egy megépítendő atomreaktorral kapcsolatban is – ennek eredménye szerint a litvánok kétharmada nem támogatja új erőmű létesítését az országban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!