hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A beduin akna
Terroristák a Sínai-félszigeten

2012. 09. 14.
A Sínai-félsziget őslakosai, a beduinok vezetői is támogatják az egyiptomi hadsereg lépését, amely a félszigetet szeretné megtisztítani az utóbbi hónapokban megerősödött iszlám szélsőségesektől. Kairóban tisztában vannak azzal, hogy a felügyelet nélküli üres területek, ahonnan fegyveres csoportok támadásokat indítanak Izrael ellen, veszélyt hordoznak, de csak az augusztus elején történt, 16 egyiptomi határőr életét követelő mészárlás sarkallt végül katonai akcióra.

Az egyiptomi csoportösszevonás csak hallgatólagos izraeli hozzájárulással volt lehetséges, mert az 1979-es Camp David-i békeszerződés előírja a terület demilitarizálását, és azt, hogy az egyiptomiak milyen létszámú egységeket állomásoztathatnak a félsziget területén. A megállapodás betartását a jelenleg 12 nemzet katonáiból álló nemzetközi békefenntartó és ellenőrző csoport (Multinational Force and Observers, MFO) is figyelemmel kíséri a két ország megállapodása alapján. Az MFO-nak Magyarország is tagja, jelenleg mintegy 40 katonával.

A Sínai-félsziget lakosai, elsősorban a beduin törzsek között komolyan felfegyverzett alakulatok is vannak, amelyekkel szemben a Mubarak-rezsim nem volt hajlandó kockáztatni a határozott fellépést. A beduinokat másodrendű polgárokként kezelték az előző rezsim idején, miután 1967-ben Izrael elfoglalta a Sínai-félszigetet, majd az 1979-es békeszerződés értelmében visszaszolgáltatta azt. A kivonulás több szakaszban történt, és 1982-re fejeződött be. A félszigeten ezt követően virágzott az illegális csempészet a Gázai övezet felé. A beduinok törzsi vezetője, Kalaf al-Menej sejk szerint az a probléma, hogy a beduinokat az egyiptomi állam nem tekinti gazdaságilag és társadalmilag az állam részének, és politikai képviseletük sincs Kairó­ban, ezért az iszlám fundamentalisták könnyen toborozhatnak követőket a félszigeten.

Ez nem új keletű probléma, de a 2011-es forradalom után a Sínai végképp törvénytelen hellyé vált, nincs felette kormányzati ellenőrzés. A fegyveres csoportok újraszervezték magukat, megerősödtek, és most sokkal szervezettebben működnek. Legalább nyolc alkalommal robbantották fel az Egyiptomból Izrael felé tartó gázvezeték egyes szakaszait, és rendszeresek a turisták elleni támadások is. Kairóban úgy ítélik meg, hogy átfogó katonai műveletre van szükség a biztonság helyreállításához. Izraelben azonban attól tartanak, hogy a terrorellenes hadművelet csak indok a Camp David-i szerződés katonai szakaszának felrúgásához és a tartós megszálláshoz. Mohamed Murszi egyiptomi elnök többször kijelentette, hogy az Izraellel kötött egyezményből nem kívánja betartani azokat a pontokat, amelyek ellentétesek „Egyiptom érdekeivel".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!