hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem érti és nem is szereti a kritikát
Tüntetés­párbaj és rendőrattak Moszkvában

2011. 12. 15.
Évek óta nem tapasztalt méretű tüntetéseket szervezett az ellenzék a hét elején Oroszország-szerte, miután felmerült a gyanú, hogy a hatalom pártja csak csalások árán tudta megszerezni a szavazatok kevesebb mint felét a múlt vasárnapi parlamenti választásokon. Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök és az orosz ellenzékiek is a választások eredményének törlésére és új választások kiírására szólítottak fel. Egyes elemzők szerint egyiptomi mintára az orosz ellenzékiek nagyszabású megmozdu­lásokat is szervezhet­nek az internetes közösségi oldalakon.

Szemmel láthatóan megerősítették a rendőri jelenlétet Moszkva utcáin. Ráadásul az orosz fővárosban a rendvédelmi erők készültségét a belügyi fegyveres erők egységeivel egészítették ki. Szemtanúk beszámolói szerint több nagy teherautóval vitték a különleges egységeket a forgalmas csomópontokba. Az interneten pedig elterjedt a hír, hogy tankokat véltek látni az orosz fővárosban. A belügyminisztérium sajtószóvivője sietve közölte, hogy csak az állampolgárok biztonsága érdekében helyeztek készenlétbe közel 55 ezer rendőrt.
Közben az orosz ellenzék újabb tüntetések szervezésébe fogott, annak ellenére, hogy kedden Moszkvában és más városokban nyolcszáz embert, köztük ellenzéki vezetőket és újságírókat tartóztattak le a megmozdulásokon. A tervek szerint a múlt hétvégi választásokkal elégedetlen orosz ellenzékiek közel hetven városban, illetve nagyvárosban vonulnak az utcákra a hétvégén a volgai Szaratovtól a szibériai Krasznojarszkig.

Blogger a börtönben

Hétfőn, a választások eredményének kihirdetése után, a hideg és a decemberi sötétség ellenére 7-8 ezer ember gyűlt össze Moszkva központjában, nem messze a Kremltől, hogy tiltakozzanak a választási visszaélések ellen. Az elsősorban a parlamenten kívül maradt Jabloko és a Másik Oroszország párt által szervezett megmozdulás azonban hamarosan Vlagyimir Putyin miniszterelnök és köre elleni tiltakozássá változott át Moszkva történelmi városrészében, a Csisztije Prudin. A tüntetők hangos kiabálás és füttykoncert közepette tisztességes választásokat és a kormányfő távozását követelték. A tüntetők egy idő után a Lubjankához akartak vonulni, ahol a Központi Választási Bizottság székháza található. A rendőrök ekkor léptek közbe. Az OMON, a rendfenntartók különleges egysége mintegy háromszáz embert vett őrizetbe, köztük Ilja Jasint, a Szolidaritás mozgalom egyik vezető­jét, és Alekszej Navalnijt, a neves korrupcióellenes bloggert.
A Le Monde úgy értesült: Oroszországban minden eszközt felhasználtak, hogy a hatalmon lévő párt győzelmét biztosítsák. Számos fotó, videó és a felháborodott választók beszámolói a közösségi oldalakon bizonyítékokat szolgáltatnak arra, hogy „tömeges méretű csalás szennyezte be a szavazást” – írta a tekintélyes francia napilap. A lap azt is megjegyezte, hogy a választási bizottság a minimumra csökkentette a nyugati megfigyelők számát, a rendszert bíráló internetes oldalakat és médiumokat pedig elektronikus támadással bénították meg.
A Times arról írt, hogy az állami televízió folyamatos adásidőt biztosított azoknak a jelölteknek, akik Dmitrij Medvegyev államfő és Vlagyimir Putyin miniszterelnök politikáját támogatják, miközben más pártokról gyakorlatilag nem vett tudomást. A vidéki városokban a hatalom maga határozta meg az Egységes Oroszország szavazatarányát, a börtönökben pedig arra utasították a rabokat, hogy a kormánypártra voksoljanak. A gyári munkásokat kellemetlen következményekre figyelmeztették, ha nem így tesznek, a papságnak pedig megparancsolták: lássák el gyülekezeteiket instrukciókkal arról, hogy miképp kell szavazni – számolt be a brit napilap.
A Kreml emellett hamis technikai indokokra hivatkozva eltiltotta a részvételtől az egyetlen komoly ellenzéki erőt, amelyet olyan nehézsúlyú politikusok vezetnek, mint Borisz Nyemcov és Mihail Kaszjanov. A kommunisták, akiknek pártja ma már nem sokkal több egy nyugdíjas pártnál, indulhattak, csakúgy, mint néhány nacionalista csoport és több, csak a nevében ellenzéki párt. Az egyetlen független választási szervezet, a Golosz vezetőjét a rendőrség őrizetbe vette, honlapját támadás érte, megfigyelőit pedig kidobták a választási helyiségekből.
Az Egységes Oroszország párt még így is „csak” 238 képviselői helyre számíthat a 450 fős Dumában. A szavazatok 49,54 százalékának az elnyerése egyszerű parlamenti többséget jelent ugyan a kormánypártnak, de az eddig meglévő kétharmados többséghez képest ez valóban nagy visszaesés. A második legtöbb szavazatot szerző Kommunista Párt 92, az Igazságos Oroszország Párt 64, a Liberális Demokrata Párt 56 mandátumra számíthat a Dumában. Ráadásul csökkent a részvételi arány is az előző választásokhoz képest.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!