hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Merkel: „Senki ne vegyen biztosra újabb ötven év békét”
Eurószakadék

2011. 10. 27.
Míg korábban az Európai Unió vezetői évente ötször, maximum hatszor találkoztak, akkor is többnyire néhány órás kellemes csevegésre, a pénzügyi válság ezt is megváltoztatta. Az elmúlt másfél évben tizenhét csúcstalálkozót tartottak az uniós vezetők, és ezek közül több tizenöt-húsz órás maratoni tanácskozás volt. Lapzártánkkor is csúcstalálkozó zajlik Brüsszelben, négy napon belül a második.

Legközelebb a jövő héten, a G20-as csúcson ismét összeülnek a vezetők, de még közben is előfordulhat egy rendkívüli csúcs. A tét óriási: „Senki ne vegyen biztosra újabb ötven év békét Európában. Ha az euró megbukik, Európa bukik" - érzékeltette Angela Merkel német kancellár a szerda esti uniós találkozó jelentőségét a német Bundestagban.

Több felvonásban zajlott az elmúlt héten az Európai Unió vezetőinek egyeztetése. A már hetek óta beharangozott október 23-ai találkozón nem születtek konkrét döntések, így a piac is kivárt a szerdára, október 26-ára beígért folytatásig.

Végleges megállapodások híján az uniós csúcsvezetők vasárnapi tanácskozásukon csak némi haladást értek el a bankok feltőkésítése, az EFSF-ként emlegetett (magyarul: EPSE, Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz) euróövezeti pénzügyi mentőeszköz megerősítése, valamint Görögország pénzügyi megsegítésének ügyében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!