hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Johnny English élőben
A miniszter barátja puccsot szervezett Iránban

2011. 10. 20.
Lemondott a brit védelmi miniszter, mert napvilágra került, hogy egy barátja informális kabinetfőnökként tevékenykedett mellette hivatalos megbízás nélkül. Adam Werrity (a képen jobbra), aki a most lemondott Liam Fox legjobb barátja és vőfélye is volt, többek között az iráni elnök ellen szervezett puccsot, és még az izraeli titkosszolgálattal is elhitette, hogy ő a miniszter kulcsembere.

Adam Werrity, a brit védelmi miniszter jó barátja a kormány hivatalos politikájától eltérő kalandoktól sem riadt vissza, többek között egy Mahmúd Ahmadinezsád elleni puccstól. Az Independent on Sunday című újság beszámolója szerint Werrity többször járt Iránban, illetve Angliában és az Egyesült Államokban élő ellenzéki irániakkal tartott fenn kapcsolatot.

Werrity, aki alapfokon beszéli a fárszi nyelvet, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy összekötő lesz a különböző ellenzéki csoportok között. Egy alkalommal a brit titkosszolgálatnak, az MI6-nek is beszámolt utazásain szerzett tapasztalatairól, de nem világos, hogy milyen minőségben. Az Independent számára nyilatkozó parlamenti forrás szánalmas próbálkozásként minősítette Werrity akcióit: „Tényleg azt gondolta, hogy Irán nukleáris programjára az a megfelelő válasz, hogy felbujtja az ellenzéket? Felelősséggel tartozunk azokért az emberekért, így minden ilyen akcióhoz a kormány jóváhagyása szükséges, ezzel pedig nem rendelkezett."

Ha a parlament stábja nem is, sokan mások Irán-szakértőnek gondolták Adam Werrityt, többek között még az izraeli hírszerzés is, amely Liam Fox kabinetfőnökének tekintette őt. Ráadásul jó kapcsolatokat ápolt izraeli politikusokkal, és egy herzliai biztonsági konferencián, melynek tárgya az Irán elleni szankció volt, vacsorát szervezett Fox számára, amelyen jelen volt Nagy-Britannia izraeli nagykövete, Matthew Gould is. Werrity szintén jelen volt Foxnak a Moszad vezetőjével való találkozóján is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!