hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vita Amerikában: lehetnek-e üzenetek a természeti katasztrófák?
Csapások

2011. 09. 02.
Augusztus végén egy héten belül két olyan természeti csapás sújtotta az Egyesült Államok keleti partvidékét, amelyek külön-külön sem fordultak elő az elmúlt ötven évben. A virginiai földrengés nyomán megsérült a Washington egyik jelképének számító Lincoln-obeliszk, az Irene hurrikán pedig New Yorkban okozott hatalmas áradásokat. Csak a legutóbbi katasztrófák okozta károk több mint 12 milliárd dollárra rúgnak az Egyesült Államokban, miközben az idei év már eddig is világszerte súlyos és rendkívüli természeti csapások sorát hozta.

A 2011-es év már eleve árvízzel kezdődött: Ausztráliában a katasztrófaövezet területe kétszer nagyobb volt, mint Texas állama. Azonban nemcsak árvíz, hanem több országban földrengés is pusztított. Januárban földrengés sújtotta Argentínát, Chilét, Iránt, Pakisztánt, Tadzsikisztánt és Tongát is. Februárban ez a sorozat folytatódott Burmában, a csendes-óceáni szigeteken és Christchurch városában, Új-Zélandon. Majd kíméletlenül lesújtott Japánra is, márciusban az ázsiai ország történetének egyik legnagyobb katasztrófáját szenvedte el, a 9-es erősségű rengés leginkább egy sci-fi filmre emlékeztetett. 32 kilométerre a Csendes-óceán felszíne alatt a rengés egy 39 méter magas vízoszlopot létrehozva a szárazföld belsejébe zúdult, s az útjában álló autókat, hajókat épületeket, játékszerként tolta egymásra, miközben Honshu szigetét 3 méterrel arrébb mozdította. Több mint 15 ezer ember halt meg, és mintegy 5 ezren nyomtalanul eltűntek a tengerben és a sárlavinák alatt.

Szupertornádók

A világ még alig ocsúdott fel a japán földrengés-cunami-atomkatasztrófa sorozat okozta sokkból, amikor az Egyesült Államok déli és keleti részein tornádóhullám kezdődött. A „szuperkitörés" néven elhíresült sorozat négy olyan tornádót produkált, amelyek elérték az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (NSW) által kidolgozott ötfokozatú Fujita-skálán a maximumot. Ezek közül a legerősebb a Joplin várost letaroló tornádó volt. Az 1600 méter széles, több örvényből álló óriástornádó egy májusi vasárnap délután csapott le a kisvárosra. Az NSW hivatalos bejelentése szerint a május 22-én Missouri államban, Joplin fölött kialakult forgószél sebessége meghaladta a 320 km/órát.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!