hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A cár visszatér - Putyin akár 71 éves koráig elnök maradhat

2011. 09. 29.
Nyugati elemzők szerint visszatérhet Rettegett Iván korszaka Oroszországban, mások pedig a brezsnyevi pangást emlegetik. Vlagyimir Putyin ugyanis újabb tizenkét évre bebeto­nozhatja hatalmát. Washingtonban a mo­soly­gós Medvegyev után újra keményebb hangvételre, és erősebb orosz geopolitikai érdekérvényesítésre számítanak, főként Közép-Ázsiában és a Közel-Keleten.

Ha Vlagyimir Putyin, nevére rácáfolva (a Vlagyimir jelentése oroszul: a világ ura) a világot nem is veti uralma alá, Oroszországot várhatóan élethosszig tartó irányítás alá vonja, és csaknem annyi ideig maradhat hatalmon, mint Sztálin. Az Egységes Oroszország moszkvai kongresszusán ugyanis az ország élén álló tandem újabb helycseréjéről döntöttek, vagyis Putyin eddigi miniszterelnököt jelölték államfőnek.

„Úgy vélem, helyes lenne, ha a kongresszus Vlagyimir Putyin pártvezetőt jelölné az ország elnökének" - zárta kongresszusi beszédét Medvegyev. Putyin, aki beszédében azt taglalta, hogy Oroszország a világ első számú gabonatermelője lett, miközben erősödik a gazdaság, bejelentette, hogy elfogadja a jelölést. „Szeretném kifejezni hálámat azért a lehetőségért, hogy indulhatok az elnökségért. Ez számomra óriási megtiszteltetés" - mondta Putyin, akinek szavait felállva tapsolták meg a párt küldöttei.

A miniszterelnök emellett az eddigi államfőt javasolta a kormánypárt listavezetőjének a decemberi parlamenti választásokra. Ez azt jelenti, hogy Medvegyev lehet a következő orosz kormányfő. Ennek ellenére a politikus arca Putyin beszéde alatt többször is idegesen megrángott. Elemzők szerint nem valószínű, hogy Medvegyev önszántából döntött így, korábban ugyanis nem zárta ki, hogy újra indulna az elnökségért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!