hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Válságlázadások Manchestertől Maniláig
Nem osztogatnak

2011. 08. 11.
Nyári elégedetlenséghullám söpör végig a világon, felborítva a politikusok szabadságnaptárát. Nagy-Britanniában az egész kormányból egyedül a legfiatalabb miniszter tartózkodott az országban, amikor a hétvégén lángba borult London több - afrikai bevándorlók lakta - városrésze. David Cameron egy toscanai villából, helyettese Nick Clegg a spanyol Riviéráról, pénzügyminisztere egy kaliforniai szörfparadicsomból próbált „úrrá lenni" az anarchián, ami egy a rendőrség által tűzpár­bajban lelőtt bevándorló halála után tört ki Londonban. Napokig folyt a szabadrablás és a gyújtogatás - még nyolc-kilenc éves gyerekek is kivették a részüket a fosztogatásból. Másutt békésebbek a tömegtüntetések: Görögország a taxisok blokádja miatt állt le a turistaszezon közepén, tízezrek vertek sátrat előbb Madridban, majd Tel Avivban, míg a Fülöp-szigeteken a magas benzinárak és infláció miatt vonultak tömegek az utcákra.

Az 1666-os londoni tűzvész óta nem égett ennyi épület Angliában, mint az elmúlt néhány napban. Dühödt, cinikus tömegek törnek-zúznak, fosztogatnak, és gyújtogattak napokon keresztül először Londonban, majd a zavargások átterjedtek olyan nagyvárosokra is, mint Birmingham, Bristol vagy Nottingham. Utoljára New Orleansban, a Katrina-hurrikán pusztítása utáni napokban lehetett látni hasonló jelenteket, amint a tragédia nyomán támadt zűrzavart gátlástalan fosztogatásra használták ki egyesek. Nagy-Britanniában azonban nem volt katasztrófa - a britek éppenséggel elégedetten élvezték azt, hogy kimaradnak a kontinens euróválságából.

Szakértők párhuzamot vonnak a londoni és más európai nagyvárosokban, például Athénban vagy Párizsban kitört korábbi zavargások között is: a meglévő feszült helyzetben egy váratlan esemény olajat öntött a tűzre, és ez széles körű megmozdulásokhoz vezetett. Emlékezetes, hogy az évekkel ezelőtti párizsi zavargások is egy huszonéves halála miatt robbantak ki. Bár a város északi, szegényebb, afrikai bevándorlók által lakott negyedeiben szabadultak el először az indulatok, ezek más hasonló kerületekre és városokra is átterjedtek. Most új jelenség, hogy a spontán akciók a BlackBerry okostelefonokkal és a Twitter üzenetküldő szolgáltatással szervezetté váltak, hirtelen támadt anarchista közösségek szerveződtek. Egy kommentátor szerint „iPaddel felszerelt barbárok" irányítják az eseményeket, akik azzal tüzelik a fiatalokat, hogy „vegyék nyugodtan vissza azt, amit a kormány elrabolt tőlük".

„Ez a felkelés a munkásosztály felkelése, csak újra szétosztjuk a javakat" - mondta a huszonnyolc éves Bryn Phillips, aki önmagát anarchistának definiálta, miközben jó néhány tábla csokoládéval és jégkrémmel a kezében kilépett egy boltból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!