hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Család helyett geng
Az angol utcai bandák természetrajza

2011. 08. 19.
Az áhított anyagi jólét helyett a légüres térbe bevándorló fiatalok tömegei, illetve a pénztárcájuk és a reklámok által felkorbácsolt igényeik között henyélő nincstelenek - szakértők szerint ez a két csoport játszott meghatározó szerepet az elmúlt hetek angol zavargásainak energizálásában. A szigetország nagyvárosaiban korábban sem volt ismeretlen az erőszakos, bűnöző bandákba tömörülő fiatalok látványa, akik ma etnikai, vallási és lakóhely alapján szerveződve tartják rettegésben a lakosságot, és folytatnak háborút egymással.

Leginkább az amerikai társaik által kitaposott ösvényeken tévelyegnek azok a fiatalok Angliában, akiknek vezénylete alatt az elmúlt két hétben soha nem látott káoszba süllyedtek a szigetország nagyvárosai. A világnézetüket és származásukat illetően rendkívül színes háttérrel rendelkező bandák legalább egy dologban egyetértenek: mindannyian előszeretettel fordulnak az Egyesült Államokból importált mintákhoz. Carl Fellstrom, angol bandaszak - értő egy nyilatkozatában ezt úgy fogalmazta meg: „ezek a tinédzserek saját világukban élnek - és ezt a világot keresztül-kasul átszövik az amerikai társaiknál és a hollywoodi filmekben látott minták".

A bandatagok beszéde népszerű amerikai rapperek szövegeire hajaz, a tagok a közösségi oldalakon előszeretettel használnak képeket a Keresztapából vagy az Al Pacino főszereplésével készült A sebhelyes arcú című opuszból. Többek között ezért sem meglepő, hogy David Cameron éppen a napokban jelentette be: amerikai szakértők segítségét veszik igénybe a helyzet kezelésére (lásd keretes írásunkat). A miniszterelnök egyértelművé tette azt is, hogy az elmúlt hetek anarchikus állapotaiért egyértelműen a különböző bandák megerősödését teszi felelőssé - még akkor is, ha az „alkalom szüli a tolvajt" felkiáltással a fosztogatásokban nagy részt vállaltak az egyéb körülmények között törvénytisztelő átlagpolgárok is.

Az amerikai példa nem véletlenül vonzó a brit politikus számára. Összehasonlításképpen: New Yorkban tavaly egy egész év leforgása alatt alig több mint kétszáz, bandákhoz köthető bűncselekményt jegyeztek fel a statisztikák - annak ellenére, hogy ott a londonihoz viszonyítva majdnem tízszer több aktív bandatagot tartanak számon, mintegy tizenhétezer fiatal tagja egy-egy ilyen társaságnak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!