hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért veszíthet Obama?
Öt gyenge pont Karl Rove republikánus választási guru szerint

2011. 06. 30.
Nem sok esélyt ad Obama elnök újraválasztásának Karl Rove, George W. Bush egykori legfőbb politikai tanácsadója, a 2000-es és 2004-es választási kampányok fő ter­ve­zője. Az „Építész” becenevet viselő Rove szerint ennek elsődleges oka a gazdaság gyenge helyzete, és ezen belül is a magas munkanélküliség.

Az Egyesült Államokban pillanatnyilag 14 millió embernek - a lakosság 9 százalékának - nincs munkája, a munkanélküliek több mint fele fél évnél hosszabb ideje van állás nélkül. Ez rendkívül magas arány, és távol marad Obama 2009 februárjában tett ígéretétől. A frissen beiktatott elnök akkor azt prognosztizálta, hogy az általa életbe léptetett gazdaságélénkítő csomag hatásaként már 2009 nyár végére 8 százalékra esik a munkanélküliek aránya, 2011 nyarára pedig 6,8 százalékra. Ez végül annak ellenére elmaradt a várakozásoktól, hogy tavaly nyáron úgy tűnt, megindult végre a gazdasági növekedés - mostanra azonban ismét megtorpant.

Az amerikai jegybank, a FED az idei évre mintegy 3 százalékos, jövőre pedig 3,8 százalékos gazdasági növekedést jósol, ami arra elegendő, hogy a munkanélküliség 8 százalék körülire csökkenjen. Ez pedig rossz hír Obama elnöknek, Franklin Delano Roosevelt óta ugyanis még nem választottak újra elnököt 7,2 százaléknál magasabb munkanélküliségi mutatóval. Ezekkel a gazdasági adatokkal pedig Obama könnyen ugyanazzal a kérdéssel szembesülhet, amelyet Ronald Reagan tett fel az amerikai népnek Jimmy Carterrel vívott televíziós vitájában, 1979-ben: „Tegyék fel maguknak a kérdést: jobban élnek-e, mint négy évvel ezelőtt, többet tudnak-e vásárolni, mint négy évvel ezelőtt, magasabb vagy alacsonyabb a munkanélküliség, mint négy évvel ezelőtt."

Nos, ezekre a kérdésekre a válasz elég egyértelmű, de a meccs természetesen még nincs lejátszva. Egy friss Rasmussen felmérés szerint a biztos szavazók 45 százaléka úgy gondolja, hogy Obama elnök jó munkát végez nemzetbiztonsági területen, szemben a szavazók közel 30 százalékával, akik szerint az elnök ezen a területen (is) gyengén teljesít. A nemzetbiztonsági kérdésekben kapott jó pontok sokat számítanak, különösen 2001. szeptember 11-e óta, de minden elemző arra figyelmeztet, hogy választáskor ez nem elég. Az idősebb George Bush népszerűsége a megnyert Öböl-háborút követően az egekbe szökött, ez azonban nem tudott javítani a gazdaság bajain.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!