hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lehallgatni arany?
Mindent tudni akartak Murdoch sajtóbirodalmában

168 év után egyik napról a másikra megszűnt a News of the World című, vasárnaponként megjelenő bulvárlap. A Rupert Murdoch médiamágnás (képünkön fent) médiabirodalmához tartozó tabloid megszűnésének közvetlen oka egy lehallgatási botrány: a lap újságírói egy magándetektív segítségével lehallgatták egy meggyilkolt tinédzser lány mobil­telefonját. Ezt már a bulvárra éhes brit olvasóközönség gyomra sem tudta bevenni, így Rupert Murdoch, hogy mentse a menthetőt, lehúzta a rolót. De nem biztos, hogy ennyivel megússza.

A lap 168 éves tevékenysége alatt rendkívül jó kapcsolatot ápolt a Scotland Yarddal, és számos alkalommal jutott titkos információhoz. Volt olyan eset, amikor a lap munkatársai hamarabb találtak meg egy sorozatgyilkost, mint maga a rendőrség. A titkos információk után való rohanásnak egyszer már megvolt a böjtje: 2006-ban a rendőrség terrorelhárító csoportja letartóztatta Clive Goodmant, a lap egyik szerkesztőjét, és Glenn Mulcaire magánnyomozót, mivel felmerült a gyanú, hogy illegális telefonlehallgatásokat végeztek. Goodman, aki az újság királyi családdal foglalkozó rovatának volt a szerkesztője, azt követően vált gyanússá, hogy a királyi család a Scotland Yardhoz fordult, mivel több esetben előfordult, hogy hangpostájuk tartalmát az újság hasábjain látták viszont. Goodman a nyomozás során elismerte, hogy 2005 augusztusa és 2006 novembere között törvényi felhatalmazás nélkül lehallgatták a St. James-palota alkalmazottait.

A királyi család lehallgatása azonban csak a jéghegy csúcsának bizonyult, a lap gyakorlatilag minden angliai hírességet lehallgatott - nemrégiben kezdődtek el a tárgyalások, amelyeknek során a News of the World megígérte: kártérítést fizet mindazoknak, akiknek a személyes adataival visszaéltek.

Hirtelen búcsú

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!