hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gyűlölet csapdájában
A II. világháború utáni legnagyobb pusztítás Norvégiában

2011. 07. 28.
Háborús övezetté változott július 22-én a Nobel-békedíjról és a közel-keleti békefolyamat elindításáról elhíresült Oslo. Az első hírek a norvég kormányzati negyed elleni bombamerényletről szóltak, amelyeket csak tetéztek a kormányzó baloldali párt ifjúsági táborában végrehajtott vérfürdőről szóló híradások. Az elkövető egy eddig teljesen normálisnak tűnő fiatalember, aki - mint manifesztójából kiderült - az utolsó keresztes lovagnak hiszi magát.

A Norvégiából érkező hírek hallatán eleinte a legtöbb ember az al-Kaidára asszociált. A nyilvánvalóan alaposan kitervelt, összehangolt merényletek a nemzetközi terrorhálózatra utaltak, amely nyugati célpontok elleni támadásokkal fenyegetett Oszama bin Laden májusi likvidálása után. Ráadásul Norvégia részt vesz az afganisztáni misszióban és a Líbia elleni légi támadásokban is, tehát az iszlamistáknak bőven nyújt kifogást esetleges támadások végrehajtásához.

Aztán Európa-szerte újabb sokkot okozott, amikor kiderült, hogy a véres merényleteket egy tősgyökeres norvég fiatalember követte el, aki évek óta megszállottan készült arra, hogy felvegye a harcot a „muszlim gyarmatosítás" és az európai politikai elit „kulturális marxizmusa" ellen.

A 32 éves Anders Behring Breivik a második világháború utáni legnagyobb pusztítást hajtotta végre Norvégiában. Előbb Oslo központjában, a miniszterelnöki hivatal közelében robbantott fel egy házilagos készítésű, de óriási hatóerejű pokolgépet. Nyolc ember meghalt, közel százan megsebesültek, a környező épületekben pedig hatalmas károk keletkeztek. Mindenfelé kitört ablakokat, romokat, törmelékeket lehetett látni, és a szemtanúk beszámolói szerint kénszag terjedt. „A hátunk mögött betört az ablak. Azt mondták, hogy menjünk a hátsó irodákba. Amikor lejöttünk az utcára, láttuk, hogy minden romokban hever, és mindenfelé sérültek" - számolt be a Reuters hírügynökségnek egy irodai dolgozó a merénylet pillanatairól. „Ez rendkívül lehangoló, még mindig sokkhatás alatt állok, mert ilyesmit nem várna az ember Oslóban" - mondta egy másik túlélő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!