hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eltakarítva - Oszama bin Laden jól időzített likvidálása

2011. 05. 05.
Célzott likvidálások hétvégéje volt, felemás eredménnyel. Pénteken a NATO vadászgépei Tripoliban Kadhafi rezidenciájánál nem találták el a fő célpontot, az amerikai hadsereg különleges kommandója azonban Pakisztánban nem hibázott. Hétfő hajnalban a világ meglepő hírre ébredt: kilenc és fél év után váratlanul likvidálták a terrorizmus jelképének számító Oszama bin Ladent. Az Egyesült Államokban helyi idő szerint már este tíz óra körül közzétette a gyorshírt a CNN. Az al-Kaida-vezér likvidálására spontán ünneplés kezdődött a New York-i Times Square-en és a Fehér Háznál. Philadephiában még egy baseball-rangadó is félbeszakadt, és a nézők önfeledten éltették Amerikát. Hivatalosan Obama elnök jelentette be nem sokkal éjfél előtt: „Igazságot szolgáltattunk!” A megkönnyebbülést és eufóriát azonban néhány nap távlatából egyre több kérdés árnyékolja be.

„A nyomok teljesen kihűltek" - ismerte el Robert Gates amerikai védelmi miniszter 2009-ben, amikor egy újságíró az Oszama bin Laden utáni hajtóvadászat állásáról faggatta. A világ legértékesebb, előbb 25, majd 50 millió dolláros vérdíjjal körözött terroristájáról az amerikai hatóságok Gates szerint „már évek óta nem rendelkeztek értékelhető információval". A sikertelenséget általában azzal magyarázták, hogy bin Laden az afganisztáni-pakisztáni határvidék megközelíthetetlen szakadékai között egy barlangban bujkál. Az egyik neves amerikai hír­magazin helyszíni riportjában leírta, hogy ezen a vidéken a meredek völgyek helyenként olyan mélyek, hogy a mélyükön állandó sötétség honol, mert a nap sugarai nem jutnak le a szurdok fenekére. Úgy tűnt, ha időnként nem bukkantak volna fel az al-Dzsazíra adásaiban és különböző dzsihadista hírportálokon Oszama bin Ladentől származó hang- és néha képfelvételek, a terrorvezér a történelem titokzatos eltűntjei között végzi.

2010 júniusában azonban mintha megmozdult volna valami. A kuvaiti Al-Szijassza című lap azt állította, hogy az al-Kaida vezetője helyettesével, Ajman az-Zavahirivel és öt más magas rangú munkatársával együtt 2005 óta az észak-iráni hegyvidéken fekvő Szavzevar városában bujkál, és a terrorvezér, valamint stábja az iráni kormány védelme alatt áll. A kuvaiti lap hozzátette, hogy Szavzevar Teherántól távol eső, 250 ezer lakosú város, amelyet magas hegyek és egy sósivatag vesz körül, így közúton nehéz megközelíteni. Oszama bin Laden iráni búvóhelyéről állítólag Recep Tajjip Erdogan török miniszterelnök és a török hírszerzés főnöke is pontos információkkal rendelkezett.

Mint most kiderült, a fenti hír és a valóság viszonya olyan volt, mintha a jereváni rádióban mondták volna be: nem osztogattak, hanem fosztogattak, de a többi stimmelt. Oszama bin Laden ugyanis valóban nem egy kietlen barlangban, hanem egy közepes méretű városban bujkált, történetesen valóban 2005 óta. Igaz, nem Iránban, hanem Pakisztánban, és búvóhelyéről nem a törökök (bár ez nem kizárható), hanem minden bizonnyal a pakisztániak rendelkeztek részletes információval.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!