hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Büszke ír őseire Barack Obama
Vissza Európába

2011. 05. 27.
Dublinban kezdte hatnapos európai útját Barack Obama amerikai elnök, aki látogatásával meg kívánja erősíteni Nagy-Britannia és az Egyesült Államok szövetségesi kapcsolatát – azt követően, hogy számos kritika érte a hagyományos legfőbb szövetséges eddigi mellőzéséért. John Kennedy óta minden amerikai elnök igyekszik – legalább szimbolikus – ír gyökereket kimutatni. A tradíciót Obama is folytatta.

Az amerikai elnök útjának első napján ellátogatott Moneygallba, 2008-ban, a választási kampány alatt felfedezett ír ősei szülőfalujába. Anyai ágon ugyanis Obama szépapja, Farmouth Kearney, egy cipész fia 1850-ben, a nagy éhínség idején Írországból vándorolt ki Amerikába. Az elnököt – annak ellenére, hogy a falunak mindössze háromszáz lakosa van – tömegek fogadták Moneygall utcáin, és Welcome home – Isten hozott idehaza – feliratú táblákat lengettek. Az ősi családi otthon megtekintése után az elnöki pár a falu pubjában elfogyasztott egy pint Guinness sört is, sűrű koccintások között kijelentve: itt sokkal jobb íze van, mint az Államokban. Moneygallnak egyébként két kocsmája van, bankkal és készpénzautomatával azonban nem rendelkezik.
A nap folyamán az elnök mintegy harminc­ezres tömeg előtt mondott beszédet Dublinban, elismerését fejezve ki az írek iránt, akik igyekeznek túllépni az ellenségeskedésen és pénzügyi nehézségeiken. Az őt ünneplő tömeget „Helló, Dublin! Helló, Írország!” kiáltással köszöntötte, hozzátéve: „Barack Obama vagyok a moneygalli Obamák közül, és hazajöttem megtalálni a gyökereimet.” Majd a tömeg elragadtatására némileg tört gael nyelven közölte: örül, hogy Írországban lehet. „Ha a békét veszély fenyegeti… Amerika mindig önök mellett fog állni a béke keresésében” – nyugtatta meg hallgatóit.
A nap végén Barack Obama és felesége az Egyesült Királyságba repült – egy nappal korábban, mint azt eredetileg tervezték, hogy az izlandi vulkánkitörés és a hamufelhő okozta forgalomleállítás ne akadályozza a hivatalos programot. Az elnöki különgép, az Air Force 1 hétfőn késő este szállt le a stanstedi repülőtéren. Az eredeti tervek szerint Károly herceg és Camilla hercegnő fogadta volna az Obama házaspárt, így azonban az ünnepélyes fogadtatásra csak később került sor. Ugyanebből az okból az első éjszakát az elnök és felesége az amerikai nagykövet londoni rezidenciáján töltötte, kedd este pedig a királynő vendégeiként a Buckingham Palotában szálltak meg.
Háromnapos angliai látogatása első napján Barack Obamát és feleségét magánebéden fogadta II. Erzsébet királynő, és rövid időre találkoztak a nászútjukról nemrégiben visszatért Vilmos herceggel és feleségével, Catherine cambridge-i hercegnővel. A délután folyamán az elnök koszorút helyezett el a Westminster-székesegyházban, az ismeretlen katona sírján, majd találkozott Ed Milliband munkáspárti vezetővel, illetve David Cameron miniszterelnökkel. Ez utóbbival programon kívüli meglepetés-látogatást tettek egy dél-londoni középiskolában, és ingujjra vetkőzve pingpongmeccset játszottak a meglepett tanulókkal.
A The Timesnak adott közös interjúban Obama és Cameron elmondta: „A miénk nemcsak különleges kapcsolat, hanem létszükséglet is – számunkra és a világ számára. Ha az Egyesült Államok és Nagy-Britannia összetart, népeink és a világ minden népe nagyobb biztonságban és jólétben élhet.” Londoni tartózkodása során az amerikai elnök szemmel láthatóan igyekezett megújítani ezt a kapcsolatot, amelyet éppen ő maga fokozott le elnökké választását követően. Obama ugyanis nyilvánvalóan a brit kormány értésére adta, hogy nem követi Bill Clinton és George Bush politikáját, amelyben Nagy-Britanniának kiemelt szerepe volt. A kapcsolat lefokozásának látványos jelképe volt, amikor a Fehér Ház Ovális irodájából visszaküldte Winston Churchill mellszobrát. Az elnök igyekezett kiköszörülni ezt a diplomáciai csorbát, a végén még Churchill felé is tett egy békülő gesztust, a Westminster-apátságban tartott beszédét ugyanis egy tőle való idézettel zárta. 
Lapzártánkat követően Barack Obama ellátogat Lengyelországba, hogy a kelet-európai volt kommunista országokkal is megerősítse kapcsolatát, majd a franciaországi Deauville-ben a G8-ak találkozóján vesz részt.

A „fenevad” utasai

Barack Obama hatnapos európai körútjának szervezése hosszú hónapokat vett igénybe. Az előkészítés talán legfontosabb részét a biztonsági műveletek képezték. Tekintettel arra, hogy mindössze három hét telt el Oszama bin Laden likvidálása óta, az amerikai elnököt a szokásosnál is szorosabb védelem veszi körül utazása alatt. Az amerikai elnök maga gondoskodik az utazásáról, így őt sosem szállítja például a királyi hintó – saját motorizált erődje, a Beastnek (’vadállat, fenevad’) is becézett, átalakított Cadillac mélyén rejtőzik, amikor autóba ül. Vele utazó tanácsadói, biztonsági és egészségügyi személyzete összlétszáma egyes értesülések szerint az ötszáz főt is meghaladja.
A Stansted repülőtérre érkező elnöki különgépről Obama és felesége eredetileg a Marine One helikopteren repültek volna a Buckingham Palota kertjébe, a vulkánkitörés miatt előrehozott utazás miatt azonban végül autón érkeztek az Egyesült Államok londoni nagykövetének rezidenciájára, ahol első éjszakájukat töltötték. Az elnöki helikoptert a többi elnöki járművel együtt egy katonai tehergépen szállították az elnök után.
Szárazföldi utazásai során az elnök a Beastben ül – ez a speciálisan átalakított Cadillac szakértők szerint a világ legbiztonságosabb autója, amelynek elkészítése mintegy 300 ezer dollárba került. 20 centiméter vastag páncélozott ajtói vannak, kerekei pedig átlőve is képesek továbbgurulni. A jármű talán egyetlen hiányossága, hogy nem rendelkezik „rámpaellenes” felszereltséggel: erre Dublinban derült fény hétfőn, amikor az amerikai követség kijáratának „fekvőrendőrjén” megakadt az autó alacsony alja. Az Obama házaspárnak át kellett szállnia egy másik járműbe, hogy útjukat folytathassák.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!