hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fordulópontok
Palesztin egység, szíriai lázadás, líbiai likvidálás

2011. 04. 28.
Többhetes patthelyzet után fordulatra utaló jelek láthatók több arab országban. Líbiában a NATO első alkalommal vette közvetlenül célba Kadhafit, aki azonban sértetlenül megúszta a bombázást. Szíriában Asszad elnök tankokkal ostromol több várost, ahol hetek óta tüntetnek ellene. A szíriai tiltakozók azonban már fegyverhez jutottak, így a térség újabb országában törhet ki nyílt polgárháború. Jemenben viszont a kormányellenes tüntetők elérték, hogy Szaleh elnök bejelentette: lemond és külföldre távozik. Egyiptom meggyengülésével úgy tűnik, hogy Washington egyre inkább Törökországtól és Irántól várja az indulatok féken tartását.

Líbia. Órákkal azt követően, hogy egy befolyásos amerikai szenátor azt sürgette a kormányzattól, hogy „vágják le a kígyó fejét”, NATO-gépek föl - dig rombolták Moammer Kadhafi főhadiszállásának egyik épületét. A támadásban több mint 40 ember megsérült, de a líbiai diktátor nem volt közöttük. Kadhafi órákkal később már feltűnt a televízió képernyőjén, amint egy ismeretlen helyen tanácskozik parancsnokaival.

A sikertelen bevetés után a NATO gyorsan közleményt adott ki, amelyben cáfolta, hogy Kadhafi életére törnének. A Líbia elleni katonai fellépést lehetővé tevő ENSZ-határozat nem terjed ki a líbiai vezetők likvidálására – emlékeztetett Vlagyimir Putyin, aki eddig is rendkívül kritikus volt a szövetségesek légicsapásaival szemben.

A NATO türelmetlensége érthető: a felkelők a légi támogatás ellenére hetek óta egyetlen lépéssel sem jutottak közelebb a győzelemhez. Amikor úgy tűnt, hogy sikerül elkergetniük Kadhafi katonáit a harmadik legnagyobb líbiai város, Miszráta alól, diadalmas nyilatkozatot adtak ki. Hamarosan kiderült azonban, hogy a líbiai diktátor ravasz cselt eszelt ki. A város ellenőrzését ugyanis a hozzá lojális törzsekből szervezett „népi haderőnek” adta át, miközben hajói a tenger felől blokád alatt tartják Miszrátát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!