hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Damaszkuszi csapda
Ellentmondások Obama stratégiájában

2011. 04. 01.
Újabb arab vezető találta meg a magyarázatot arra, hogy az emberek miért tüntetnek az utcákon. „Szíria egy nagy külső összeesküvés cél­pontja" - közölte Basar al-Asszad a damaszkuszi parlamentben elmondott beszédében. Hasonlóan reagál Moamer Kadhafi is az uralma ellen indult felkelésre: „a keresz­tesek", „az al-Kaida", „bedrogozott csőcselék" - éppen mikor milyen lábbal kelt fel a líbiai „Vezető Testvér".

A szíriai elnök előbb a nép közé lövetett, majd - tíz nap gondolkodási idő után - kiállt eléjük és közölte, hogy „tovább halad a reformok útján". Az embereket „megtévesztették", azért mentek ki az utcákra. „De ha valaki reformot akar, itt vagyunk mi" - nyugtatott meg mindenkit Asszad, aki beszédében nem mulasztotta el megemlíteni azt a várost, ahol biztonsági erői a legtöbb - közel száz - tüntetőt lőttek le az elmúlt napokban. „Deraa ott él minden szíriai szívében" - mondta meghatottan. De Asszad nem a civil áldozatok miatt érzékenyült el: „Ez a város a frontvonalon áll Szíria ellenségével, Izraellel szemben."

Szíriában az utcai megmozdulások azt követően kezdődtek, hogy Deraában letartóztattak néhány fiatalt, akik kormányellenes jelszavakat festettek egy ház falára. A tüntetések gyorsan továbbterjedtek más városokra is. A ha­talom először lövetett, majd felvette a jóságos arcát. Asszad kegyesen elfogadta a - gyakorlatilag hatalom nélküli - szír kormány lemondását, és miniszterelnököt nevezett ki. Ezt a nem túl eredeti menekülési utat megpróbálta Ben Ali tunéziai elnök (siker­telenül) és Abdullah jordániai király is (egyelőre sikerrel). A szíriai elnök szabadon engedett közel háromszáz politikai foglyot is, nem oldotta viszont fel a több mint 50 éve érvényben lévő rendkívüli állapotot. Ezt apja, a néhai Hafez al-Asszad az Izraellel fennálló hadiállapot miatt tartotta fenn, és ebben fia is követte.

A véres tüntetések Basar al-Asszad tizenegy éves uralmának eddigi legnagyobb kihívását jelentik. De az elnök nem csak a belső elégedetlenség miatt aggódik. Láthatta a tunéziai és egyiptomi elnök bukását, szeme előtt bombázzák a szövetséges vadászgépek Kadhafi főhadiszállását (persze, csak óvatosan, mert Obama elnök kijelentette, hogy a támadás célja nem a rendszerváltás és Kadhafi eltávolítása, mert ilyen célokat csak elődje követett, „mi pedig tanultunk az iraki példából"). Libanonban a Hariri miniszterelnök elleni merényletet vizsgáló ENSZ-vizsgálat megállapította Szíria felelősségét a gyilkosságban, bár a Hezbollah zsarolása miatt halogatják ennek nyilvánosságra hozatalát. De Asszad tudja, hogy nem lenne nehéz összeállítani egy vádiratot ellene a Nemzetközi Bíróság számára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!