hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Japán dráma
Az atomreneszánsz vége

2011. 03. 17.
Apokalipszis, a mélyből feltört pokol, hirosimai látvány, megismétlődhet Csernobil - ilyen megren­dítő címekkel jelentek meg az elmúlt napokban a világ vezető lapjai. A március 11-ei rendkívüli erejű földrengés és óriási szökőár után sem volt vége a csapásoknak: a nukleáris vészhelyzet lapzártánk idején is tart. A fukusimai atom-erőműben végbement robbanások és tüzek világszerte pánikot váltottak ki. A tőzsdék zuhannak, és egyelőre beláthatatlan, hogy milyen hatása lesz a világgazdaságra a Japánt sújtó csapásoknak.

Japán északkeleti részén elkeseredett versenyfutást folytatnak az idővel a mentőalakulatok. Még mindig túlélőket keresnek a romok alatt.

A japán kormány százezer katonát mozgósított, és több mint száz ország, köztük Magyarország ajánlott fel segítséget. Maguk a túlélők is kutatnak szeretteik után. Panasz szava alig hallatszik a szájukból. A mentést azonban nehezíti, hogy szinte tízpercenként érkeznek az utórengések, amelyek nem ritkán szintén nagy erejűek. Ennek ellenére Isimaki városban négy nappal a természeti katasztrófa után hoztak ki egy férfit a romok alól. Négy órával korábban egy 70 éves asszonyt mentettek ki Ocucsiban egy összeomlott épület alól, akinek a teste kórosan lehűlt, de állapota nem volt életveszélyes. Ez sokaknak reményt adott a nehéz órákban, bár a halottak és eltűntek száma már most több tízezerre tehető. (A japán hatóságok nem összesítik az áldozatokat, hanem városonként és tartományonként adják meg az adatokat.) Sok ezer embert mentettek már ki a törmelékek alól, és a szakemberek szerint a földrengés­biztos épületek és a fejlett infrastruktúra minden bizonnyal százezrek életét mentették meg.

A pusztulás képei láttán azonban egyértelmű, hogy sok embernek esélye sem volt arra, hogy elmeneküljön a katasztrófa elől.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!