hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vízválasztó előtt Egyiptom
Félöröm

2011. 02. 17.
Hoszni Mubarak távozott a hatalomból, de az elnök lemondását követő első megkönnyebbülésnek hamar vége lett. Lapzártakor a tüntetéseket szervező radikális ifjúsági szervezet megüzente: ha nem teljesítik a követeléseiket, újra az utcára vonulnak. A legerősebb ellenzéki szervezet, a Muzulmán Testvériség pedig bejelentette, hogy pártot alapít. Közben tüntetések kezdődtek Iránban, Líbiában, Bahreinben és Algériában is.

Mubarak közvetlenül a lemondása előtt felhívta a volt izraeli kabinetminisztert, Benjamin Ben Eliézert. Az egyiptomi elnök éles hangon bírálta Amerikát: „Látható a Wa­shington vezényletével létrehozott demokrácia Iránban és Gázában, és ez vár az egész Közel-Keletre."

Izrael korábbi egyiptomi nagykövete, Zvi Mazel szerint jelenleg senki sem tudja, hogy demokratikus rendszer alakul-e ki az országban. A két világháború között hasonló időszakot élt át Egyiptom: a Wafd párt uralma alatt „bevezették" a liberális demokráciát.

A rendszer azonban nagyon törékenynek bizonyult, és folyamatos erőszak kísérte a Muzulmán Testvériség, valamint más radikális csoportok részéről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!