hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új menekültáradat: Európa retteg

2011. 02. 18.
100 millió euró azonnali segélyt kért az olasz belügyminiszter Brüsz­szeltől a tunéziai menekültek elhelyezésére. Az elmúlt egy hét alatt több mint 30 ezer illegális bevándorló érkezett Észak-Afrikából az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére. Az új kihívás tovább erősíti a multikulturalizmus elutasítását a kontinensen, amiről a közelmúltban Angela Merkel, David Cameron és Nicolas Sarkozy is beszélt.

A római kormány szerint az Európai Unió északi országainak is fele­lős­séget kell vállalniuk a humanitárius katasztrófa enyhítéséért.
Az európai álom Tunéziából nem megközelíthetetlen – csupán a 138 kilométerre fekvő olaszországi Lampedusa szigetet kell elérniük, amely távolság egy kis csónakban is teljesíthető, ám ehhez közel 2000 eurót kell a csempészek zsebébe csúsztatni.
Az olasz hatóságok kétségbeesve várnak Brüsszeltől segítséget és megoldást a menekülttáborokat elárasztó tunéziaiak helyzetére.
Robert Maroni olasz belügyminiszter elmondása szerint Róma levélben 100 millió eurót kért a vészhelyzet kezelésére, ám az Európai Bizottság inkább határőröket küldene, hogy megerősítse a védelmet az olasz határvonalakon.
Menekültügyben az unió déli országai hiányolják az északiak támogatását. Ám az úgynevezett Dublin II. rendelet szerint az az ország a felelős a menekültekért, amelynek határát azok legelőször átlépik.
A menekültek helyzete miatt kialakult vita elérte a német belpolitikát is. Kérdés, hogy Németország milyen következményekkel számolhat.
Angela Merkel német kancellár határozottan ellenzi az észak-afrikai menekültek felvételét az Európai Unió tagországaiba. Természetesen „nem jöhet Európába minden ember, aki éppen most nem akar Tuné­-ziában élni” – jelentette ki Merkel. Európa inkább egy jogállam felépítésében segíthetne. „A célunk a problémákat az adott országokban megoldani, hogy az embereknek lehetőségük legyen a saját hazájukban élni”– folytatta a kancellár.
Eközben a németországi ellenzék – az SPD és a Zöldek – a menekültek felvételét sürgeti, és új uniós menekültügyi szabályok lefektetését, valamint egy hatóság létrehozását követelik.
Hans-Peter Uhl, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa viszont büntetést vetne ki azon tagországokra, amelyek a menekültek továbbutaztatása felett szemet hunynak. Akár még a schengeni határ­ellenőr­zéstől mentes rendszerből való kizárást is jogosnak tartaná – olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitung napilapban.
A szociáldemokraták egy kvótaalapú rendszer kiépítését javasolják, ami alapján meg lehetne határozni, hogy melyik ország mennyi menekült felvételére köte­lez­hető. Emellett egy egységes uniós menekültügyi hatóság kiépítését ajánlják, amely az eljárások során segítséget nyújtana.
Az Amnesty International német részlegének vezetője, Monika Lüke felhívta a német kormány figyelmét, hogy Olaszország csak a kötelességét teljesíti, amelynek alapját a menekültek jogállására vonatkozó Genfi Egyezményben és az Emberi Jogok Európai Egyezményében fektették le. (atv.hu)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!