hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szaúd-Arábia: a leggyengébb láncszem?

2011. 01. 21.
Az al-Kaida lassan már egy évtizede támadja a szaúdi királyságot, ahol célja a királyi család trónfosztása. Oszama bin Laden még a kilencvenes évek elején, az első öbölháború után szakított a monarchiával. Bin Laden fő kifogása az volt, hogy Rijád támogatta az amerikai vezetésű koalíciós erőket, és beengedte őket az országba. Az amerikai Külkapcsolatok Tanácsának nyilatkozó Matthew Levitt, az FBI terrorelhárítási elemzôje szerint az al-Kaida számára az sem elfogadható, hogy a szaúdi uralkodócsalád kapcsolatokat tart fent az Egyesült Államokkal, amelyet a „hitetlenek” hazájának tart.

A terrorszervezet szerint az is elfogadhatatlan, hogy ez a nem „eléggé muzulmán”, „aposztata” királyi család legyen a muzulmán szent helyek, Mekka és Medina őrzője. Bin Laden számára a szaúdi uralkodó másik megbocsáthatatlan bűne az volt, hogy „elárulta az ummát”, a muzulmán arabok közösségét: Abdel-Aziz bin Abdallah még koronahercegként egy bejrúti konferencián 2002-ben azt vetette fel, hogy amennyiben Izrael visszavonul az 1967-es határok mögé, akkor az összes arab ország békét köthetne vele.
A szaúdiak komoly támogatást nyújtottak a terrorszervezetnek a Bin Laden által 2003-ban kirobbantott erőszakhullámban: a rijádi ellenzék szerint már a kezdetektől fogva legalább ötezer szaúdi vett részt a lázadásban. Egy, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Kapcsolatok Intézete által publikált tanulmány szerint 2007-ben az iraki lázadók között harcoló külföldi fegyveresek mintegy fele, az öngyilkos merényletek elkövetőinek pedig túlnyomó része szaúdi terrorista volt.
A Jerusalem Post pedig arról számolt be néhány napja, hogy az al-Kaida-vezér rokonai által vezetett Bin Laden Group építkezik Szaúd-Arábia szívében, Mekkában. A gigantikus beruházás több felhő­kar­colót és egy óriási szállodát tartalmaz, ahol a muzulmán hadzs zarándoklatok tehetős vendégei szállhatnak majd meg. A lap szerint az épületkomplexum és a hotel, amelyet a londoni Big Ben felnagyított másolataként építenek meg, az al-Kaida hívei szerint a szaúdi rendszer bukásának is szimbóluma lehet.
A szaúdi vezetés és a megdöntésére törekvő terrorszervezet folyamatos küzdelmét jelzi, hogy Rijád január elején nemzetközi körözést adott ki az Interpolon keresztül. A dokumentumban 47 al-Kaida-gyanúsított neve szerepel, akik a szaúdi hatóságok szerint komoly belbiztonsági és nemzetközi kockázatot jelentenek. Ezt a körözési parancsot csak a szintén Szaúd-Arábiában kiállított 2009-es lista múlja felül, amelyikben 85 feltételezett terroristát neveztek meg, akik különböző erőszakos cselekményeket hajtottak végre szerte a Közel-Keleten.
Szaúdi származású a jemeni al-Kaida-csoport bombakészítője, Ibrahim al-Asziri is. A hatóságok szerint ő áll a decemberi, nyomtatókba rejtett pokolgépes merényletkísérlet mögött. Az akciót a szaúdi titkosszolgálatok információja segítségével tudták megakadályozni.
Al-Asziri hírhedt ellensége a szaúdi uralkodócsaládnak: névjegyét akkor tette le, amikor először szervezett öngyilkos merényletet a rijádi titkosszolgálatok vezetője ellen. A támadáshoz ő készítette
a bombamellényt, majd meggyőzte fivérét, hogy hajtsa végre az akciót. Al-Asziri öccse meghalt, a titkosszolgálatot vezető szaúdi herceg azonban csak könnyebb sérüléseket szenvedett. n

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!