hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Heroin az iráni csodafegyver
Forr az arab világ

2011. 01. 28.
Évtizedeken keresztül Egyiptomot a stabilitás sarokkövének tartották az arab világban. A tunéziai „jázminos forradalom” után azonban a kairói utcákon is lángra lobbantak a tiltakozások drámai jelképévé vált emberi fáklyák. A politikai öngyilkosok után tömegek mozdultak meg, és egy nap alatt háborús csatatérré vált az egyiptomi főváros. A hatalom brutális erővel visszacsapott, több halott maradt az utcákon. A 82 éves, nagybeteg Mubarak elnök fia és családja elmenekült. Lapzártakor még nem tudni, hogy milyen folytatása lesz a kairói „harag napjának”: megerősíti állásait a Mubarak-rezsim, vagy fordulat történik. A változások demokratikus irányban is elindulhatnak, de a legrégebbi iszlamista szervezet, az egyiptomi Muzulmán Testvériség is készen áll a hatalom megragadására. A fejleményeket – melyeket többen a keleti blokk húsz évvel ezelőtti összeomlásával állítanak párhuzamba – nagy figyelemmel követik Marokkótól Jemenig az arab világ legtöbb országában.

A demonstrációk tiltott tevékenységnek számítanak Egyiptomban, ahol Hoszni Mubarak elnök harminc éven keresztül vasmarokkal tartotta eddig kezében a kormányzást. Az elmúlt évben azonban egyre intenzívebbé vált a különböző ellenzéki csoportok tevékenysége, és szórványos tiltakozásokra is sor került: 2010 novemberében a vitatott parlamenti választási eredmények miatt vonultak az utcára, legutóbb pedig a koptok elleni véres merényletek ellen tiltakoztak a keresztények.

Az élelmiszerárak rohamos növekedése, valamint a tunéziai forradalom azonban katalizátorként hatott, és országszerte felobbantotta a kormányellenes lángokat. Hétfőn közel 30 ezer ember verődött össze Kairó főterén, Alexandriában és Szuezben szintén több ezren vonultak ki az utcákra: Mubarak távozását, szabadságot és változást, a korrupció, rendőri visszaélések és munkanélküliség megszüntetését követelték.

Az elnök fia, Gamal Mubarak már elmenekült Londonba - állítja az amerikai arab Akhbar al-Arab hírügynökség. Az idősebb Mubarak utódjául kiszemelt politikus rendkívül népszerűtlen volt Egyiptomban, menekülése a bukott tunéziai diktátor, Ben Ali futására emlékeztet. A Guardian helyszíni tudósítója, Jack Shenker szerint a városban háborús állapotok uralkodtak el. Az egész belváros az utcai harcoktól volt hangos, és könnygáztól fuldokoltak az emberek. A rendőrök válogatás nélkül ütlegeltek tüntetőket, újságírókat. A kairói heves összecsapásokban egy rendőr meghalt, a keletebbre található Szuezben pedig 3 tüntető vesztette életét. A hatóságok szerint egyikőjük könnygázmérgezést kapott és megfulladt. Egy másik áldozat életét a rendőrök által használt éles lövedékek oltották ki - állítják a fiú rokonai és több száz tüntető, akik szerdán a szuezi ravatalozó elé vonultak, ahol a holttestet szerették volna megtekinteni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!