hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A tuniszi dominó
Demokratikus vagy iszlám forradalmak kezdődnek az arab világban?

2011. 01. 21.
2010 decemberében egy huszonhat esztendős munkanélküli informatikust igazoltattak a hatóságok. A diplomás Mohamed Bouazizi kényszervállalkozó volt: zöldségkereskedelemből kereste a kenyerét, mivel nem talált más munkát. Engedélyt azonban nem váltott ki, így a felügyelők elkobozták a munkaeszközeit, és egyikük állítólag fel is pofozta. A hétköznapi incidens az egész arab világot megrázó eseménysorozatot eredményezett, amelynek kimeneteléről megoszlanak a vélemények. A tunéziai „jázminos forradalom” nyomán elkezdődhet a térség országainak demokratizálódása, de az évtizedek óta bebetonozott rezsimek bukása nyomán az iszlamista erők is hatalmi pozícióba kerülhetnek.

A tuniszi fiatalember elkeseredettségében néhány nap múlva megrázó választ adott a megaláztatásra: felgyújtotta magát. Két héten belül belehalt a sérüléseibe, de a története nagyon gyorsan bejárta a világsajtót. A tunéziai fiatalok is nagyon hamar megosztották egymással a történetet a közösségi portálokon keresztül. Bouazizi tettével nemcsak magát, de egész Tunéziát lángba borította. A folyamatot talán a közösségi háló és internetes blogok indították: rövid időn belül felhasználók ezrei fejezték ki szimpátiájukat, valamint „lájkolták az ügyet". A kezdetben virtuális térben szerveződő és demonstráló emberek hamarosan kiléptek az utcákra is, ráadásul - a többi arab fél- és valódi diktátor legnagyobb megdöbbenésére - nem csak Tunéziában.

Jázminos forradalom

Az események gyors eszkalálódására jellemző, hogy a forradalom jelképévé vált fiatalember haláláról tudósító brit The Economist január elején még sablonosan így vélekedett az eseményekről: „nem valószínű, hogy Tunézia problémái lemondásra kényszerítenék a hetvennégy esztendős elnököt, sőt autokrata rendszere talán nem is fogja azt megérezni."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!