hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Vetkőztetős szkennerekkel” a terroristák ellen
Repülőtéri dilemmák

2010. 11. 19.
A terrorfenyegetésekre válaszul az amerikai Közlekedési és Biztonsági Igazgatóság (TSA) nemrég kezdte meg a korszerűbb technológiájú, egész alakos testszkennerek használatát országszerte. A berendezés a korábbiaknál sokkal élesebb képet ad a leg­intimebb test­részekről is. Az átvilágítással szemben etikai és egészségügyi okokból is sokan tiltakoznak, de a hatóságok ragaszkodnak a röntgenellenőrzéshez, amelyet jelenleg legfeljebb a még nagyobb zaklatással járó test-üregmotozással lehet elkerülni.

Ha a készülék valami rendellenes dolgot észlel, vagy az utas nem hajlandó alárendelni magát a vizsgálatnak, a TSA egy tisztje részletes és személyes motozást végezhet az illetőn. Ez viszont kötelező testüregvizsgálatot és minden részletre kiterjedő motozást is jelenthet, ami miatt a repülőtéri dolgozók, köztük a biztonsági ellenőrök is panaszkodnak, sokan fertőzésektől tartanak, másrészt a procedúra a reptér zavartalan forgalmát is befolyásolhatja.

Egyes polgárjogi csoportok azt állítják, hogy ez alkotmányellenes és a személyiségi jogok megsértése, mégis az amerikaiaknak mindössze tizenöt százaléka mondja azt, hogy a repülőterek ne használják ezeket a szerkezeteket.

Az amerikai szövetségi hatóságok 2008-ban kezdték el alkalmazni a teljes alakot letapogató reptéri szkennereket, mert a kifinomult eszközök hatékonyan kimutatják, hogy van-e az utasoknál fegyver vagy veszélyes anyag. Az emberi testről készített képet - amelyen az arcot elhomályosítják, a nemi szervek viszont jól kivehetők - egy elkülönített helyiségben figyeli a biztonsági személyzet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!