hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zavar az atomerőben

2010. 10. 01.
A kiberháborúk korának nyitányát jelentheti az iráni atomlétesítmények ellen indított akció – állítja a Reuters által megkérdezett egyik elemző. A hírügynökség szerint az akció mögött az izraeli hírszerzés elit kiberosztaga, a 8200-as egység áll. A szakértők szerint az urándúsítók elleni légitámadások egyik alternatívája lehet a high-tech szabotázs, de ennek hatékonyságáról megoszlanak a vélemények.

Kibertámadás ért több iráni ipari létesítményt, köztük a buseri atomreaktort is a közelmúltban. Az iráni hivatalos szervek szombaton jelentették be, hogy több létesítményüket is megfertőzte a Stuxnet nevű vírus. Három nappal később már azt is elismerték, hogy a buseri atomerőmű indulása két hónapot késik, és legkorábban januárban állhat üzembe. A hivatalos iráni magyarázat szerint „a rendkívüli hőség és biztonsági óvintézkedések" okozták a késést.

Irán Izraelt és az Egyesült Államokat sejti a támadás mögött, szakértői szerint ugyanis egyszerű hackerek nem rendelkeznek azokkal a technikai információkkal, amelyek egy ilyen kifinomult vírus megalkotásához szükségesek. Tény, hogy a Stuxnet nem egyszerű kóbor vírus, alkotói célirányosan tervezték meg, olyan információk birtokában, amelyek mögött valóban elképzelhetőek a titkosszolgálati értesülések.

Több amerikai újság is felvetette az elmúlt napokban, hogy miközben a felszínen csak a fenyegetésnél tartanak, az Egyesült Államok valójában már elindította a háborút Irán és az iráni atomlétesítmények ellen, méghozzá a kibertérben. A feltevés azt követően kapott realitást, hogy kiderült: iráni számítógépek tízezreit fertőzte meg a Stuxnet nevű kártevő, köztük a buseri atomerőműben használt gépeket, illetve az alkalmazottak asztali gépeit, laptopjait.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!