hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tea Party: konzervatív lázadás a republikánus oldalon
Jön, jön, jön

2010. 09. 24.
Lezárultak a kongresszusi választásokat megelőző jelöltállító szavazások az Egyesült Államokban. Az előválasztások legnagyobb meglepetését egy új, konzervatív mozgalom előretörése jelentette a republikánus párton belül, amelynek jelöltjei jól ismert politikusokat ütöttek ki a nyeregből. Az elégedetlenségi megmozdulásokból indult protestkezdeményezés, a Teadélután (Tea Party) mozgalom reformirányzattá nőtte ki magát, amely a konzervatív gyökerekhez való visszatérést hirdeti a republikánus párton belül.

Nagy a tét a november 2-án esedékes kongresszusi választásokon: a Szenátusban 100 hely közül 36 sorsáról döntenek, a képviselőházban viszont minden helyért zajlik a küzdelem. Előrejelzések szerint a republikánusok jó esélyekkel rendelkeznek arra, hogy akár a törvényhozás mindkét házában visszaszerezzék a többségüket. A lakosság ugyanis rendkívül kiábrándult a jelenlegi „berendezkedésből" amiatt, hogy a gazdaságnak továbbra sem sikerült kilábalnia a válságból: a költségvetési hiány egyre csak nő, az ingatlanpiac bizonytalan, a munkanélküliség aránya pedig magas. Mindezek mellett az elnök egészségügyi reformja sem élvez széles körű támogatást.

A kongresszusi választásokat megelőző idei jelöltállító szavazásokon viszont feltűnt egy új jelenség, amely az utóbbi hetekben igencsak felforgatta a republikánus párt berkeit. Sokak szerint az amerikai lakosság elégedetlenségét tükrözi a jelenlegi politikai elittel szemben, mások viszont úgy vélik, hogy a sok ismeretlen és tapasztalattal nem rendelkező jelölt a demokraták malmára hajtja a vizet.

A Teadélután mozgalom (nevét az 1773-as, a britek elleni lázadást elindító bostoni teadélutánról kapta) elégedetlenségi megmozdulásokból indult tavaly: egy „népi" kezdeményezés hatására országszerte tüntetéseket és városházi gyűléseket tartottak, valamint más eszközökkel tiltakozásokat szerveztek - például a kongresszusi képviselőket telefonhívásokkal és levelekkel árasztották el. A csoport legfőbb mozgatórugója Obama reformjainak bírálata volt, mert azok véleményük szerint a szövetségi kormány hatalmának megerősödésével járnak. A mozgalom első igazi nagyszabású fellépése az volt, amikor 2009 februárjában a CNBC csatorna üzleti hírszerkesztője, Rick Santelli kezdeményezésére országszerte összesen 35 ezer ember tartott teadélutánnal egybekötött demonstrációt, amelyen a kormány válságkezelő politikája ellen tiltakoztak. Santellit ugyanis felháborította az a felvetés, hogy neki kell kifizetni például a szomszédja jelzáloghitelét, főként abban az esetben, hogyha azok több házat is vettek, miközben ezt anyagi helyzetük miatt nem engedhették volna meg. A kormány ugyanis 75 millió dollár segélyt helyezett kilátásba a bajba jutott lakáshitelesek számára. A megmozdulás innentől kezdve az internetes közösségi portálokon keresztül terjedt olyan mértékben, hogy egyes vélemények szerint az Egyesült Államokban 2009-ben az év embere nem egy személy volt, hanem ez a csoport, ők gyakorolták ugyanis a legnagyobb hatást az országra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!