hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Másként radikálisok
Sikerrecept a bevándorló- és iszlámellenesség Európában

2010. 09. 24.
Mértékadó vélemények szerint a Svéd Demokraták (SD) pártjának meglepően jó szereplése a hétvégi választásokon beleilleszkedik a szélsőjobb Európa-szerte megfigyelhető térnyerésébe. Az iszlám- és bevándorlás-ellenes, de Izrael-barát SD vagy a holland Szabadságpárt azonban aligha helyezhető egy platformra az antiszemita, illetve romaellenes kelet-európai szélsőjobbal.

Hiába aratott történelmi győzelmet Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök jobbközép koalíciója, hiszen száz év után először tudta meghosszabbítani mandátumát egy nem baloldali erő a stockholmi parlamentben, a svéd és a világsajtó a Svéd Demokraták nevű párt sikerétől volt hangos. A szélsőjobboldalinak tartott párt ugyanis most először bejutott a parlamentbe, sőt jócskán átlépve a bejutáshoz szükséges 4 százalékot, 5,7 százalékos eredményt ért el, és 20 képviselői helyet szerzett a 349 tagú parlamentben. A mandátumokat jobbára a jobbközép pártszövetségtől vette el, így Reinfeldt koalíciója a szavazatok 49,3 százalékának megszerzésével 172 helyre tett szert, és nyert ugyan, de a parlamenti többségük elolvadt. A vörös-zöld pártszövetségnek 157 mandátuma lesz, ez közel száz éve a legrosszabb eredménye a Svédországban hagyományosan erős baloldalnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy az SD elvileg meghatározhatja a következő kormány összetételét, illetve nagy súllyal esnek majd a latba a voksai a parlamentben, hiszen egyik nagy erő sem tett szert parlamenti többségre.

Ellentüntetés a Facebookról

A svéd sajtó máris megkongatta a vészharangokat. A Svenska Dagbladet című lap például azzal a szalagcímmel jelent meg, hogy „Hétfő reggel van, és ideje, hogy a svédek új önképet alakítsanak ki”.  Az Expressen című bulvárlap pedig arról írt, hogy a „sötétség erői túszul ejtették a svéd demokráciát”. Mások káoszról beszéltek, aminek meglétét a miniszterelnök igyekezett cáfolni. Reinfeldt nyugalomra intett, és azt mondta, „nyilvánvalóan sok kérdésünk van arra vonatkozóan, hogyan lehet ezt a választási eredményt kezelni, de nincs szükség arra, hogy a káosz szót használjuk”. Reinfeldt kizárta az együttműködést az SD-vel, és azt ígérte, hogy a zöldekkel próbál meg tárgyalni az esetleges koalícióról. A zöldek azonban jelezték, hogy csak arra van választói felhatalmazásuk, hogy a szövetséges szocdemekkel és a volt kommunistákkal együtt tárgyaljanak. Reinfeldtnek október 5-éig van ideje a kormányalakításra, ráadásul Svédországban nem szokatlan a kisebbségi kormányzás. Ennek az intézménynek a megszilárdításáról a képviselők a kilencvenes évek gazdasági válsága idején törvényben gondoskodtak.
A vasárnapi választások után már hétfőn este többezres tömeg tiltakozott Stockholm központjában az ellen, hogy a bevándorlásellenes SD bejutott a parlamentbe. A megmozdulást egy tinédzserlány szervezte a Facebookon. „Igen az együttélésre, nem a rasszizmusra” – hirdették a tüntetők transzparensei. „Fontos megmutatni, hogy a svédek nagy többsége ellenzi a jobboldali szélsőségeseket, mint amilyen a Svéd Demokraták párt” – mondta Per Branevig az AFP hírügynökségnek. Kisebb tüntetés volt a második legnagyobb svéd városban, Göteborgban is.
Az SD szerint a párt nem fogja destabilizálni a svéd politikai életet, mint ahogyan azt sokan várják. „Nem fogunk gondot okozni. Felelősséget fogunk vállalni, ezt ígérem a svéd népnek” – jelentette ki Jimmie Akesson pártvezető, aki azt is hozzátette, hogy fantasztikus érzés történelmet írni, és egyben jelezte, hogy minden párttal kész a megegyezésre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!