hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szlovákok nem voltak vevők a gyűlöletkeltésre
Józan döntés

2010. 06. 18.
Bár a hétvégi szlovákiai választásokat a Robert Fico kormányfő vezette baloldali Irány (Smer) párt fölényesen nyerte, megszerezve a voksok mintegy 35 százalékát, mégis az ellenzéki négypárti jobb-közép koalíció alakíthat kormányt, amely 79 mandátumot szerzett a 150 tagú szlovák törvényhozásban.

A választók nyugdíjba küldték a korábbi háromszoros kormányfő Vladimír Mečiart és pártját (HZDS) és meglepetésre nem jutott a parlamentbe a Magyar Koalíció Pártja (MKP) sem 4,3 százalékos eredménnyel. A választások egyik nagy nyertese viszont a Bugár Béla vezette Híd, amely a voksok 8,1 százalékát szerezte meg, a szlovákiai magyarok többsége az egy éve alakult pártot támogatta. A szintén új, másfél éve alakult liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) Párt még nagyobb sikernek örülhetett, 12 százalékos eredménye komoly fegyvertény. E két párt jó eredményével vált valósággá a néhány hónapja még elképzelhetetlen kormányváltás Szlovákiában.

Női jelölt

Az eredmény kísértetiesen hasonlít a nyolc évvel ezelőttire, akkor Mečiar győzelme mellett a négypárti, Mikulás Dzurinda vezette koalíció 78 parlamenti mandátummal alakított kormányt. Dzurinda ez év elején pártja finanszírozási botránya kapcsán lemondott a kormányfőjelöltségről, sőt a választásokon sem indult viszont elnök maradt a Szlovák Keresztény és Demokratikus Unióban (SDKÚ).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!