hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A szélsőjobb növeli a terrorveszélyt
Globális kockázati térkép készült

2010. 06. 11.
Globális sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra az Aon Crisis Management cég New Yorkban az új, 2010-re vonatkozó Terrorizmus Kockázati Térképét. A dokumentumot Richard Myers tábornok, az amerikai hadsereg volt vezérkari főnöke mutatta be.  Az online konferencián a Hetek tudósítója is részt vett. Kérdésünkre Myers tábornok Magyarországot az enyhén veszélyeztetett országok közé sorolta, de hozzátette: a szélsőjobboldal megerősödése együtt járhat a terrorfenyegetettség erősödésével is.

A térkép legfrissebb adatai szerint a tavalyi állapotokhoz képest 16 országban nőtt a terrorfenyegetettség, és a belföldi terrorizmus veszélye is világszerte növekedett. Továbbá elmozdulás észlelhető a terrorista csoportok részéről új országok és régiók felé, és több helyen új front nyílhat a terrorellenes küzdelemben.

Az információkat a Terrorism Tracker („terrorizmusvadász") nevű internetes szoftveradatbázis segítségével gyűjtötték össze, mellyel folyamatosan figyelni tudják a terrorizmusveszély globális jeleit: az egyes támadásokat, összeesküvéseket, üzeneteket és az ezekre adott kormányreakciókat. Az így született eredmények alapján pedig mindig friss adatokat szolgáltatnak a működő terrorcsoportok tevékenységéről a világ több mint 200 országában.

A biztonsági tanácsadó cég által készített térképet első kézből Paul Bassett, az Aon Crisis Management vezérigazgatója mutatta be. Bassett elmagyarázta, hogy a világ minden országát veszélyeztetettségi szint szerint csoportba sorolták egy 1-től 5-ig tartó színskálán. A 2010-es helyzet alapján a szürkével jelölt országok az 'alacsony veszély', a sárgák a 'korlátozott veszély', a halvány narancsszínűek a 'fokozott fenyegetettség', a sötét narancssárga a 'magas', míg a piros színűek a 'súlyosan fenyegetett' országok közé tartoznak.  A komolyabban veszélyeztetett régiókat nyugatról kelet felé haladva Richard Myers tábornok, az USA hadseregének 2001. szeptember 11-e után kinevezett, egyesített vezérkari főnöke és az Aon Corporation igazgatótanácsának tagja elemezte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!