hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elégedetlenek a dél-afrikai vb szervezői
A hazai pálya hátránya

2010. 05. 28.
A két hét múlva kezdődő dél-afrikai futball-világbajnokság kabalafiguráját Kínában gyártják, a rendezvény hivatalos himnuszát a kolumbiai popsztár, Shakira énekli, a vébé étterme természetesen a McDonald’s. A hárommillió belépőből Dél-Afrikán kívül a kontinensen csupán harminchatezer talált gazdára. A szervezők és a helyi közvélemény szerint az olimpia mellett a világ legnépszerűbb sporteseménye nem Afrikáé, hanem a FIFA-é. Pedig a dél-afrikai kormány ötmilliárd dollárt költött a futball-vbre.

2009-ben programot indítottak Dél-Afrikában a nyomornegyedek felszámolására, és az ott lakókat a 2010-es vb időtartamáig táborokban akarták elhelyezni. Az N2 Gateway projekt keretein belül Fokvárosban húszezer lakót akartak az N2 autópálya közeléből elköltöztetni, és bérlakásokat akartak építeni a vb idejére. A mintát (és részben a kivitelezést is) a pekingi olimpia szervezőitől vették. 2009 során tüntetések sora rázta meg az országot, mert a kormányzat a közpénzeket nem szociális célokra fordította, hanem stadionok építésére és repterek fejlesztésére.

A bűncselekmények magas számát is aggasztónak tartják, de az egyik szervező, Danny Jordaan cáfolta, hogy a 2010 januárjában Angolában elkövetett merénylet, amely Togo nemzeti csapatát sújtotta, bármilyen kihatással lehetne a világbajnokságra. Sokan attól tartanak, hogy a világ legmagasabb AIDS-fertőzöttségi rátájától szenvedő országban a világ minden tájáról ideözönlő prostituáltak kezelhetetlen helyzetet idéznek elő. A hatóságok negyvenezer szexmunkásra számítanak, akik részben a szomszédos országokból érkeznek, de a szállodavezetők szerint sokan jönnek Kínából, Venezuelából és Pakisztánból is. A jogvédők szerint nagyon sok nőt - köztük kiskorúakat - kényszerítenek arra, hogy Dél-Afrikába utazzon.

A harminckét résztvevő országból hat afrikai: Dél-Afrika, Ghána, Elefántcsontpart, Nigéria, Kamerun és Algéria. Ennek ellenére a fekete kontinensen a házigazdákon kívül nagyon kevesen tudnak személyesen is szurkolni csapatuknak. Alig harminhatezer jegy kelt el ugyanis, a magas árak (71 dollár a legolcsóbb belépő, kivéve a hazai szurkolókat, akik 17 dollárért vehetnek jegyet) és a sokáig kizárólagos internetes foglalás miatt. Ráadásul a fejlett országokból is kevesebben jönnek. A Grant Thornton cég előzetes becslése szerint 483 ezer turistát vártak, de a kezdés előtt néhány héttel nyilvánvalóvá vált, hogy ennél jóval kevesebben fognak érkezni, jelenleg legfeljebb háromszázezer rajongó a valószínű. A kormány a gazdasági válságot teszi felelőssé a létszám drasztikus csökkenése miatt. Ennek ellenére teltházas mérkőzésekben bíznak, bár félmillió jegy még nem talált gazdára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!