hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megbukhat a politikai iszlám
A volt iraki miniszter szerint a sariát nem lehet megreformálni

2010. 04. 10.
„Irán semmiképp nem veheti át a térség irányítását” – mondta a Hetek kérdésére Ali Abdul-Amir Allawi, az iraki háború utáni kormányok volt pénzügy-, kereskedelemi és honvédelmi minisztere.

Allawi a Central European University (CEU) vendégeként járt Budapesten. Legutóbbi műve, Az iszlám civilizáció válsága 2009-ben jelent meg, melyet a The Economist az év egyik legjobb könyvének nevezett. Allawi „Az emberi és politikai jogok az iszlámon belül" című előadásában elmondta, hogy az iszlámnak ez a területe áll a legtávolabb a nyugati világban elfogadott gondolkodásmódtól és az univerzális értékektől. A már régóta versengő két nagy civilizáció, a zsidó-keresztény és az iszlám eszméi Allawi szerint nem összeegyeztethetők, mivel az általános emberi jogok alapelveinek egy részét az iszlám kategorikusan elutasítja. Ezek a problémák mélyebben gyökereznek, mint a politikai különbségek. „Az egyetemes emberi jogok elfogadása az iszlám végső kihívása" - mondta a professzor.

A reformok elbuknak Allah törvényein

Allawi a beavatottak szemszögéből elemezte a jelenkori iszlám világ helyzetét, ahol a politikai és a vallási élet határai elmosódnak, ami állandó táptalajt jelent a terrorizmus számára. Ugyanakkor már az iszlámot is utolérte a globalizáció, a gazdasági-társadalmi modernizáció és a politikai liberalizáció igénye. A Nyugat és az iszlám közti legnagyobb feszültséget az okozza, hogy az iszlám jogi szabályozásnak szerves részei az Allah által alkotott törvények is. A gyűjtőnéven sariának nevezett szent szövegek öt fő területen állanak szöges ellentétben a nyugati eszmékkel: a bűncselekmények és a büntetések tekintetében, az alkotmányos és politikai felfogásban, az emberi jogok, illetve a nemek közötti egyenlőség elfogadásában és a nemzetek egyenjogúságának tagadásában, azaz a muszlimok elsőbbségének ideológiájában. A sa­ria isteni eredetében a muzulmán emberek oly mértékben hisznek, hogy azok a reformkísérletek, amik az elmúlt 150 évben a vallási törvényeket szekularizálni próbálták, sorra megbuktak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!