hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hitler és Pol Pot mintaképe

2010. 03. 12.
Jean-Marie Carzou örmény származású dokumentumfilm-rendező Örményország, 1915: a népirtások mintaképe című könyvében eredeti dokumentumok, többnyire akkori diplomáciai források alapján kommunikációs szempontból „tökéletes" és „sikeres" népirtásnak nevezi az örmény népirtást.

A könyv Mehmet Talaat, a Fiatal Törökök belügyminiszterének szerepét elemzi, aki egy személyben találta ki az örmények népirtásának tervszerű végrehajtását és tagadta ugyanolyan tervszerűen magát a népirtást. A Talaat által kitalált hazugságok a mai napig iránytűnek számítanak a török belpolitikában: hazaárulással vádolnak minden olyan véleményt, amely az EU-tagságra pályázó Törökországban az egyértelmű történelemi tényekre hivatkozik, és ezek elismerését sürgeti a kormánytól. Törökországban büntetőjogi eszközökkel lépnek föl azokkal szemben, akik a hivatalos állásponttal szembehelyezkednek. A Talaattól örökölt rendszerben a népirtás tagadása maga a nép-irtás szerves része volt, mert Talaat végig tartott attól, hogy nem lesz elég hosszú a háború, vagy megmozdul a nemzetközi közvélemény, és a nyugati hatalmak a keresztény kisebbség megmentésére sietnek.

Ahogyan a híres német geopolitikus, Clausewitz írta, „a háború nem más, mint a béke folytatása más eszközökkel", a Talaat által fejlesztett kommunikációs politikában a népirtás tagadása a népirtás más eszközökkel való folytatása volt.

„Tökéletes" végrehajtás

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!