hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lázadás Bostonban
Elvesztették a demokraták a Kennedy-állam választását

2010. 01. 23.
Az amerikai választók fellázadtak Barack Obama és a Demokrata Párt ellen. A konzervatív Fox News hírcsatorna legalábbis ezt a következtetést vonta le a keddi időközi szenátorválasztás eredményéből, amelyen a tavaly elhunyt Ted Kennedy utódjáról döntöttek.

A televízió szerint a massachusettsi választás olyan súlyos csapás a demokratáknak, mint amilyen Amerika számára az 1929-es tőzsde-krach volt. Azért is volt különösen fájó a keddi vereség, mert Obamának éppen beiktatása egy éves évfordulóján kellett gratulálnia a republikánus győztesnek.
Pedig a szavazás formálisnak tűnt egészen a legutóbbi hetekig, hiszen Boston közel negyven éve, 1972 óta mindig demokrata politikust küldött a szenátusba. Ráadásul 2008-ban Barack Obama 26 százalékkal győzött itt John McCain-nel szemben.
Egy eddig ismeretlen helyi képviselő, Scott Brown azonban jött, látott és győzött. Mégpedig nagyon, mert még Kennedy szenátor egykori lakóhelyén is megverte demokrata ellenfelét.
A republikánusok már egyenesen Obama leendő kihívóját látják az új szenátorban. Brown kétségkívül figyelemre méltó eredményt ért el, hiszen komoly pénzügyi háttér nélkül, esélytelenként indult a választáson. A politikus egy dologban, a sport iránti szenvedélyben minden-esetre hasonlít Obama elnökhöz. Brown szenvedélyes hosszútávfutó és triatlonista, aki a szavazás napján sem lazsált.
„Épp most jöttem az edzőteremből, nagyon jót gyúrtam. Nagyon izgatott vagyok, hogy szavazhatok, természetesen magamra” – mondta vidáman a republikánus jelölt, akinek múltjában azért fellelhetők szokatlan elemek. Korábban ugyanis reklámszínészként és fotómodellként dolgozott. Huszonkét évesen a Cosmopolitan magazin középső oldalán jelent meg róla nagyméretű aktfotó „Amerika legvonzóbb férfija” szöveggel. A bevételből főiskolai tanulmányait finanszírozta.
Brown jelszava a kampányban az volt, hogy a választás nem Kennedy szenátor bérelt helyéről szól, hanem a nép dönt arról, kit küld a washingtoni szenátusba. A kormánnyal elégedetlen választóknak tetszett a függetlenséget hangsúlyozó üzenet.
A választás igazi tétje azonban az egészségügyi reform sorsa volt. Brown azt ígérte, hogy ha győz, „visszaküldi a programot a tervezőasztalra”. A vereséggel ugyanis a demokraták elvesztették a szenátusban az úgynevezett szupertöbbséget. Ez biztosította volna az ezermilliárd dolláros törvénycsomag sima elfogadtatását. A reform Barack Obama legfontosabb kampányígérete volt, a közvélemény többsége azonban úgy véli, hogy a képviselőház elé került tervezet túl drága és túl liberális.
Decemberben, a szenátusi szavazás első fordulójában még úgy tűnt, minden egyenesben van.
„Nagy győzelmet arattunk azok felett, akik a külön érdekeik miatt meg akarták akadályozni az egészségügyi reform sikerét. Ez az amerikai nép győzelme” – mondta akkor az elnök.
A nép, legalábbis Massachusettsben, másként látta. Pedig Obama is kiállt a demokrata jelölt mellett a kampányban. „A Fehér Ház támogat bennünket. Az elnök azért jött el, mert tudja, hogy holnap győzni fogok” – mondta Martha Coakley, aki az állam főügyészeként sokkal ismertebb volt ellenfelénél.
A felmérések szerint a választók döntését a népszerűtlen reform mellett a karácsonyi repülőgépes terrorkísérlet is befolyásolta. Barack Obama is elismerte, hogy a kis híján hatalmas tragédiát okozó incidensre a biztonsági szervek súlyos mulasztásai miatt kerülhetett sor.
A demokraták most azt ígérik, hogy tanulnak az időben jött leckéből. Ősszel ugyanis az egész országban választanak. Ha akkor is a „lázadók” lesznek többségben, Obama elnökre nagyon nehéz választás vár 2012-ben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!