hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A cunami visszatért
„A rengés után rögtön jött az ár”

2009. 10. 02.
Alig pár óra eltéréssel földrengés rázta meg előbb a Csendes-óceán déli térségét, majd Indonéziát. Az áldozatok száma lapzártánkkor folyamatosan emelkedik, mivel a mentőalakulatok csak lassan tudnak eljutni a tenger által letarolt területekre. A természeti csapás és a nyomában kialakuló cunami az öt évvel ezelőtti pusztítás óta a legsúlyosabb katasztrófa Ázsiában.

A Richter-skála szerint 8,3-as erősségű földrengés rázta meg a csendes-óceáni Szamoa-szigeteket és környékét, hatalmas szökőárat okozva a térségben. A tenger egész falvakat semmisített meg, a tengerpart mentén álló házakat teljesen lerombolta az ár. A halálos áldozatok száma száz felett jár, a sérültek száma is megközelíti az ezret. Az ár a 250 ezer lakosú Szamoán, az Egyesült Államokhoz tartozó Amerikai Szamoán és Tongán pusztított, de még a távoli Új-Zélandon és Japánban is cunamiriadót rendeltek el a hatóságok.
A földmozgás 33 kilométerrel a tengerszint alatt történt, központja Szamoa fővárosától, Apiától 190 kilométerre, délnyugatra helyezkedett el. A rengés okozta szökőár többméteres hullámokat indított el, s a rengést követő órákban még vagy egy tucat kisebb utórengés futott át a térségen.
„Hirtelen bemondták a rádióban, hogy mindenki meneküljön biztonságos helyre. Aztán a rengés után rögtön jött az ár” – mondta a CNN-nek Frances Faumatu, aki többekkel együtt azonnal a hegyek felé menekült, ennek is köszönheti, hogy túlélte az áradást. „Nem tudom mihez hasonlítani a látottakat. Egy dolog fényképen vagy felvételen látni a pusztítást, de személyesen átélni, az megrázó élmény” – számolt be élményeiről Maneafaiga Lagafuaina. „Azt hittem, ez már a világvége. Soha nem éltem még át ekkora földrengést” – mesélte Salamo Laumoli, az Amerikai Szamoa trópusi egészségügyi központjának vezetője.
„A terület egy része csak egy lábbal van a tengerszint felett, szóval elképzelheti a pusztítást” – nyilatkozta Eni Faleomavaega, Amerikai Szamoa képviselője a BBC-nek. „Súlyos károkat okozott az ingóságokban, autók úsztak mindenfelé.” Egyes tengerparti szakaszokon csak a kókuszpálmák maradtak állva a szökőár után. A tengerparti utak mentén ezen kívül nem maradt semmi, holott azon a részen nyaralók sorakoztak korábban. „Csak az épületek alapjai maradtak meg, sok törmelékdarab a fák tetején himbálózik” – nyilatkozta Sati Young, a helyi Vöröskereszt munkatársa.
Csupán alig néhány órával a Csendes-óceánban keletkezett szökőár után 7,9-es erősségű földrengés rázta meg az indonéziai Szumátrát is, ahol több ezren rekedtek a törmelékek és a romok alatt. A földrengés epicentruma a sziget partjától mintegy ötven kilométerre, a kilencszázezer lakosú Padang város mellett volt, itt épületek dőltek össze, és hidak szakadtak le.
A telefonos összeköttetés megszakadt. A víz is elöntötte a várost, mert a földrengés miatt a vízvezetékek eltörtek.
A földrengés, amelyet az indonéz fővárosban, Jakartában, valamint Szingapúr és Malajzia egyes részein is érezni lehetett, a tenger mélyén egy törésvonal mentén keletkezett, ugyanott, ahol a 2004-es délkelet-ázsiai szökőárat okozó földrengés is, amelyben 230 ezer ember vesztette életét.

A szökőár áldozatai

Tragédiába torkollott Vivien Hodgins csendes-óceáni álomnyaralása, miután a bungalójának helyet adó partszakaszt teljesen elsöpörte a kedd reggeli cunami. Az ausztrál hölgy hajnalban még küldött egy SMS-üzenetet a lányának, amiben azt üzente, hogy mozog alatta a föld. Azután családja már nem tudta elérni a mobilján. Délután az ausztrál külügyminisztérium értesítette a családot, miszerint Hodgins életét vesztette a szökőárban, míg a vele utazó barátnőjét, Claire Rowlandset kórházban ápolják. Hodgins másnap utazott volna haza nyaralásából.
Maree Blacker 50. születésnapját ünnepelte férjével Szamoa szigetén. Maree-t John karjaiból ragadta el az ár, és sodorta a halálba. Mr. Blacker többszörös csonttöréssel került kórházba. A pár tizenhat éves lánya a nagyszülők-nél tartózkodott szülei nyaralása idején. „Nem tudom, látták-e a cunamit jönni, vagy hogy mi történhetett… ennek egyszerűen nincs értelme, csak megtörtént. Az ember nem gondol ilyenre, amikor a barátai szabadságra mennek. Húsz éve voltunk barátok…” – mondta megtörten Baden Tuson, a híres lovászcsalád barátja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!