hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Radikálisokat erősít a globális válság

2009. 08. 16.
Az iszlám jelenlét növekedésére számít Európában Peter Berger világhírű szociológus, aki budapesti látogatása során adott gyorsinterjút a Hetek számára.

Több mint tíz éve írta nagy hatású tanulmányát a globalizáció négy fő vonásáról. Mit gondol, a világ ma „globálisabb”, mint amikor a cikket írta?
– A globalizáció állandóan előrehaladó folyamat. Valószínűleg az elmúlt évtizedben nem változott sokat az üteme, bár a gyorsan globálissá váló gazdasági válság mindenki előtt erőteljesen tudatosította ezt a folyamatot.
Hogyan látja a globalizáció esélyeit az iszlám világban, ahol több mint egymilliárd ember nem fogadja el a Nyugat értékeit sem politikai, sem kulturális értelemben? Vagy mégis be lehet őket vonni a folyamatba?
– Az iszlám világ nem egy monolitikus rendszer, és a nyugati értékekkel kapcsolatos hozzáállás nagy mértékben eltér az egyes helyeken. Általánosságban meglehetősen sok az egyetértés, például az emberi jogok és a demokrácia terén. De valóságos a szakadék, amikor a nemi szerepekkel és a szexualitással kapcsolatos kérdésekről van szó.
Az iszlám terjedése miként befolyásolhatja Európa jövőjét?
– Ha másért nem, már csak demográfiai okok miatt is biztosan növekedni fog az iszlám jelenlét Európában. Ez kétségkívül hatással lesz a kontinens jövőjére. Ha nem akarjuk, hogy Európa Eurábiává váljon (mint ahogy némely konzervatív elemző jósolja), akkor két dolog közül az egyiknek be kell következnie: a nem muzulmán európaiaknak több gyermeket kell vállalniuk, vagy erősebb asszimilációra van szükség a muszlim bevándorlók között. Ha tippelni kellene, számomra a második változat tűnik valószínűbbnek.
Kontinensünkön egyszerre erősödik a szkepticizmus és a szélsőséges gondolkodás a globalizmussal szemben. Mit gondol, átmeneti jelenségről van szó, vagy darabokra szakíthatja ez Európát?
– A különböző országokban különböző okai vannak a globalizációval szembeni szkepticizmusnak. A jövő nagymértékben a jelenlegi gazdasági válság mélységétől és időtartamától függ. Ha a válság mélyül, és hosszú ideig elhúzódik, a szkepticizmus radikális politikai reakciót válthat ki. Ez lehet bal- vagy jobboldali irányultságú, valószínűleg inkább az utóbbi.
Ön a globális kultúra négy fő formálója közé sorolta az evangéliumi protestantizmust is. Ma is így látja?
– Az evangéliumi protestantizmus a világ egyre több és több részén növekszik erőteljesen. A becslések nagyban függnek attól, hol húzzuk meg a határait. A Pew Kutatóközpont nemrég közzétett jelentése csak a leginkább robbanásszerű szegmensével, az úgynevezett karizmatikus protestantizmussal foglalkozik. Ennek a létszámát világméretekben 600 millióra teszi. A déli földrészeken élő evangéliumiak közül azonban sokan nem karizmatikusak, és szinte minden protestáns egyházban nagymértékben növekszik az evangéliumiak aránya. Így szinte biztos, hogy az összlétszám magasabb, mint amennyit a Pew becsült. Más szóval, a világ keresz­ténységének igencsak nagy szeletéről beszélünk. Ennek nincs köze az amerikai politikához, még kevésbé az Egyesült Államokban lezajlott kormányváltáshoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!