hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ezeréves trauma és a nyelvtörvény
Interjú A. Nagy László szlovákiai magyar politikussal

2009. 07. 25.
A rendszerváltás aktív résztvevője volt, és azóta is meghatározó egyénisége a szlovákiai magyar politikai életnek. Három cikluson keresztül vezette a szlovák parlament emberi jogi bizottságát. A közelmúltban több társával együtt távozott a Magyar Koalíció Pártjából, akikkel Híd néven új pártot hoztak létre. A. Nagy Lászlóval, a Híd elnökségi tagjával, parlamenti képviselővel beszélgettünk az új párt célkitűzéseiről, nyelv- törvényről, nacionalizmusról, szlovák–magyar viszonyról.

Lapunk is foglalkozott a szlovák nyelvtörvény módosításával, amelyet azóta már a szlovák államfő is aláírt. Elfogadása óta európai fórumokon is nagy a visszhangja. Pár hét távlatából hogyan értékeli a jogszabályt? Mit lehet reálisan tenni ellene?

A szlovák nyelvtörvény most elfogadott módosítása Európában egyedülálló módon sérti az állampolgárok nyelvhasználati jogát, nemcsak a magyar és a többi kisebbség, de a szlovákok nyelvhasználati jogát is. Következményeiben pedig megronthatja a békés együttélést az emberek között Szlovákiában. Mi megpróbáljuk alkotmánybíróságra adni a törvényt, hiszen a korábbi változatából egyszer már sikeresen kikerültek a nyelvrendőrség és a büntetések mint alkotmányellenes elemek. Természetesen ebben a kérdésben sokat tehet a magyar és a nemzetközi közvélemény, az európai intézmények hozzáállása, nyomásgyakorlása. Szlovákia belpolitikájának alakulásában mindig is fontos szerepet játszott Európa. 1992-1998 között, Vladimír Meciar kormányzása alatt, amikor folyamatosak voltak a jogsértések, a demokrácia alapelveit rúgták fel ebben az országban, akkor is az európai szervezetektől érkező folyamatos figyelmeztetések nyomán indulhatott meg Szlovákiában az az erózió, amely végül Meciar bukásához vezetett, így 1998-tól beindulhattak a folyamatok, amelyek az országot demokratikus országgá változtatták, és az európai integrációt tető alá hozták. Ez a mostani nyelvtörvény-módosítás azonban szöges ellentétben áll az európai értékrenddel, jogrenddel, szabadságértelmezéssel.

Számomra úgy tűnik, a Fico-korszak kísértetiesen kezd hasonlítani a Meciar-korszakhoz. Legalábbis szellemiségében. Ön nem így látja?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!