hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Róma is megrendült
Berlusconi kempingezőknek nevezte a földrengés túlélőit

2009. 04. 11.
Lapzártakor már 250 fölé emelkedett a hétfő hajnali olaszországi földrengés halálos áldozatainak a száma. Az ország középső részét három évtized óta nem tapasztalt erősségű csapás érte, amelyben több mint ezerötszázan megsérültek, 17 ezer ember lett hajléktalan, és 26 településen keletkeztek jelentős károk. Egy helybeli tudós szerint azonban elkerülhető lett volna a katasztrófa, ha a hatóságok kellő figyelmet fordítanak az előrejelzésére – amely mindössze egy hetet és 60 kilométert tévedett. Silvio Berlusconi újra vihart kavart: visszautasított minden külföldi segítséget, az otthonukat elvesztett áldozatoknak viszont azt mondta, hogy érezzék hétvégi turistáknak magukat a szabad ég alatt.

A Richter-skálán 6,3-as erősségű hétfői földrengést számos utórengés is követte, amelyek közül a legerősebb 5,6-os volt kedd délelőtt. A mentőalakulatok nagy erőkkel vonultak ki. Legalább 100 túlélőt sikerült kihozni a romok alól, köztük egy 24 éves diáklányt és mintegy 30 órával a rengés után egy 98 éves idős asszonyt, az egyik legsúlyosabban érintett városban, Onnában, ahol a 350 lakosból 50 meghalt a szerencsétlenségben. Az idős hölgy azt nyilatkozta, hogy nem unatkozott a romok alatt: „Horgoltam, amíg vártam a segítségre."

A hétfő hajnalban fél négykor kezdődött rengés epicentruma öt kilométerrel L'Aquila alatt volt, amely mintegy 90 kilométerre található Rómától, de a beszámolók szerint az erős földmozgást a fővárosban is lehetett érezni. A térségben mintegy 26 település rongálódott meg, 15. századi műemlék épületek, középkori templomok és kápolnák omlottak össze, valamint az Abruzzo Nemzeti Múzeumban is kár keletkezett. Egy 3. századból származó termálfürdő falai megrepedtek.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök azonnal szükségállapotot hirdetett, és segítséget ígért a rengés károsultjainak. Hétfőn este 30 millió euró gyorssegélyt szabadítottak fel, ezt kedden újabb 130 millió euró követte, amelyet Roberto Maroni igazságügyi miniszter a rendőrség és a mentőcsapatok számára biztosított, amelyek nagy erőkkel vonultak fel, hogy a túlélőket kimentsék, és megakadályozzák a fosztogatást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!