hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Visszafordíthatatlan az atomprogram
Irán mindent feltesz a nukleáris kártyára

2006. 03. 21.
Irán atomprogramja „visszafordíthatatlan” – jelentette ki az első számú iráni vallási vezető, Ali Khamenei ajatollah.  A legfőbb kérdésekben teljhatalommal rendelkező Khamenei figyelmeztetett arra, hogy a nemzetközi nyomással szembeni legkisebb meghátrálás „megtörné az ország függetlenségét”. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia azt szeretné, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa tizennégy napos ultimátumot jelölne ki Irán számára, hogy leállítsa atomprogramját. Közben a Washington Post értesülése szerint a Pentagonban egyeztették, hogy egy katonai akció két lépésben történne: először az izraeli légierő mérne megelőző csapást több tucat iráni létesítményre, majd az amerikaiak vennék át az épen maradt célpontok támadását. Az amerikai lap szerint azonban kérdés, hogy az iraki polgárháború miatt népszerűtlen Bush elnök felvállalja-e a még több kockázattal járó támadást Irán ellen, amit a világ számos országa is ellenezne.



Ali Khamenei ajatollah: Vallási kötelesség az „iszlám bomba”

Oroszország újabb tárgyalásokat kezd Iránnal nukleáris programjáról – jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Irán korábban elutasította Moszkva azon követelését, hogy függessze fel az urándúsítást. Az Interfax hírügynökség szerint az egyeztetésekre a napokban kerülhet sor Moszkvában. Hamid Reza Asefi iráni külügyminisztériumi szóvivő azonban vasárnap kijelentette, hogy Teherán nem foglalkozik az orosz javaslattal a továbbiakban, mivel a körülmények megváltoztak.

Lavrov elmondta, hogy csalódást okozott számukra az iráni tárgyalófél hozzáállása, mivel semmiféle hajlandóságot nem mutatott az ügy békés rendezésére. 



Szergej Lavrov

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!