hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Államfői taktikák
Basescu érdeke a megosztás

2006. 03. 28.
A balhé elmaradt, de az autonómia sem került közelebb. A román sajtó szinte sajnálkozott, amiért a székelyudvarhelyi nagygyűlés március 15-én egyetlen pofon nélkül végbement. De ezért nem a székelyeket, hanem az ország elnökét dicsérik, aki azzal, hogy kilátásba helyezte, részt vesz a rendezvényen, megakadályozta, hogy a nagyromániás szélsőségesek bajt keverjenek. Basescu elnök kihúzta az ügy méregfogát, nem kellett az 1990-es marosvásárhelyi etnikai háború megismétlődésétől tartani, de ennek megfizette az árát az egész magyarság, „radikálisok” és „mérsékeltek” egyaránt. Basescu a maga helyett küldött üzenetében a nagygyűlés számára is egyértelművé tette: szó sincs Székelyföld autonómiájáról, csak az általános decentralizáció keretében lehet annyi és olyan önállósága - mint az ország bármely részének. A kemény válasz annak fényében lehetett csalódás, hogy az udvarhelyi megmozdulás fő szervezője, Szász Jenő polgármester, és a gyűlésen szónokló Tőkés László is úgy állította be az elnököt, mint aki inkább tárgyalópartnere az autonómiát akaró magyarságnak, mint a hivatalos érdekvédelmi szervezet, az RMDSZ.



A román elnök Székelyudvarhelyen. Az ellenségem ellensége

Azt viszont, hogy a gyűlés előtt nem sokkal az államfő bukaresti palotájában tárgyalt a polgármesterrel, illetve hogy egy nappal a gyűlés után mégis megjelent Székelyudvarhelyen, a pártként még be sem jegyzett Magyar Polgári Szövetség elnöke és támogatói egyértelmű legitimációként fogták fel: az RMDSZ magyar ellenzéke, minden mesterkedés ellenére, elismert szereplője lett a politikai életnek. Kikerülhetetlen, hogy a szövetség tárgyaljon, netán választási szövetséget kössön velük. Kolozsvári értelmiségiek már ki is találták, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből Romániai Magyar Demokrata Koalíció lesz majd.

Ezt a fordulatot maga az RMDSZ vezetője akadályozta meg. Kézdivásárhelyen olyan radikális ünnepi beszédet mondott
- autonómiaköveteléssel és azzal, hogy a székelyföldi román hivatalnokok tanuljanak meg magyarul
-, hogy a román sajtó inkább vele foglalkozott az ünnep után, nem Szász Jenővel. Markó Béla felmutatta, az RMDSZ is tud olyan kemény lenni, mint az udvarhelyiek, az MPSZ, a Székely és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács. Néhány nappal később, március 18-án Marosvásárhelyen Markó a Szövetségi Képviselők Tanácsa előtt mondta el: Basescu március 15-ei megjelenése érdekében Szász Jenő megpróbálta cenzúrázni a nagygyűlést, még 14-én este is arra akarta rávenni Csapó József SZNT-elnököt, ne olvassa fel az autonómiakiáltványt. Markó tálalásában Csapó volt az igazi konok radikális, mert erre nem volt hajlandó, Szász Jenő a hajbókoló, aki román nemzeti színű szalaggal várja az elnököt, csak a magyarokkal szemben kemény, a hatalommal szemben inkább meghunyászkodik, mint a parlamenti harcokat vívó RMDSZ-politikusok.



RMDSZ

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!