hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hajthatatlan atomharamiák

2005. 09. 27.
A reményt keltő fejlemények után úgy tűnik, újra kudarcba fulladnak a világ két legveszélyesebb atomprogramjának megoldását célzó diplomáciai erőfeszítések. Észak-Korea két nappal a leszerelési megállapodás után azzal vádolta meg Washingtont, hogy atomtámadást készít elő a Koreai-félszigeten. Észak-Korea előzőleg ígéretet tett arra, hogy gazdasági támogatás és biztonsági garanciák fejében feladja atomfegyverprogramját. Órákkal a megállapodás után Phenjan már bejelentette, csak akkor hagy fel atomfegyverprogramjával, ha Washington könnyűvizes reaktorokat szállít cserébe. 

Ezt a feltételt a Fehér Ház már korábban visszautasította. A hét elején Irán is újra jelezte, hogy folytatni kívánja nukleáris programját. Az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország szeretné, ha a Nemzetközi Atomenergia-ügynükség (NAÜ) az ügyet minél hamarabb az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vinné, ahol szankciókat rendelhetnének el a perzsa ország ellen. Oroszország, Kína, Brazília és a NAÜ igazgatója, Mohamed El-Baradei azonban egyelőre ellenzi ezt a lépést. "Csalódással fogadtuk az iráni elnöknek az ENSZ-ben elmondott beszédét, de ha a nemzetközi közösség megőrzi hidegvérét, és egyetértésre jut, akkor vissza lehet vezetni az irániakat a tárgyalóasztalhoz, és rá lehet venni őket arra, hogy betartsák a nemzetközi előírásokat" – nyilatkozta lapunknak Michael Ward brit nagykövethelyettes. Nagy-Britannia az EU soros elnökeként vezeti az Iránnal folytatott tárgyalásokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!