hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elkezdődött az utódlási harc
Kórházba került Jacques Chirac

2005. 09. 13.
A hétvégén váratlanul kórházba szállították Jaques Chirac francia elnököt. Az államfő betegsége orvosi szempontból nem tűnik végzetesnek, az esemény mégis politikai lavinát indított el Franciaországban. "Az atomfegyverek kódjai mellett a mindenkori francia elnök egészségi állapota a köztársaság legjobban őrzött titka" – véli a Libération, amely több más francia lappal együtt úgy véli, a betegség a Chirac-éra végét is jelezheti.



Rendőrök őrzik a kórházat, ahová Chiracot szállították. A nagy titok Fotó: Reuters

A francia államelnököt azután szállították egy Párizs melletti katonai kórházba, miután súlyos fejfájásra panaszkodott, és érrendszeri probléma okozta látászavar lépett fel nála. A hetvenkét éves politikus kórházi ápolása várhatóan egy hétig tart. 

A konkrét eseményen jóval túlmutat az a politikai fordulat, ami a két elnöki ciklust is kitöltő Chirac uralma végével bekövetkezhet. Az elnöknek a közvélemény-kutatások szerinti egyre növekvő népszerűtlensége, illetve az európai uniós alkotmányról szóló májusi népszavazás kudarca okán már eddig is sokan lebegtették, hogy a 18 hónap múlva esedékes választáson valaki másnak kellene képviselnie a jobboldalt. Az amerikai iraki megszállás heves ellenzéséből tőkét kovácsoló Chirac elfogadottsága szertefoszlott, aminek eredményképpen a 21 százalékos népszerűtlenségi mélypontra süllyedt Raffarin kormányfőt kénytelen volt tavaly meneszteni. A sajtó a politikai paletta mindkét oldaláról heves spekulációba kezdett, miszerint a gyengélkedő Chirac reálisan már nem is tud majd ringbe szállni 2007-ben az elnöki posztért. 

A konzervatív oldal sem késlekedett előzetesen "elbúcsúztatni" Chiracot. A mérsékelt jobboldali Le Figaro szerint is "a politikában, amely a jeleknek és szimbólumoknak a világa, vannak pillanatok, mikor kikristályosodik a változás szükségessége". A lap tapintatosan így fogalmaz: "Minden jel szerint az államelnök egészségügyi problémája nem túl komoly ugyan, szigorúan véve mondhatni jelentéktelen, ugyanakkor mindenki úgy érzi, túljutottunk egy bizonyos ponton." Kevésbé fogalmazott virágnyelven a Les Echos üzleti napilap, amely szerint "Chirac elnök jelölése egy harmadik ciklusra eddig sem volt alternatíva, ezután a hétvége után még távolabb került attól". 

Kommentátorok szerint ugyanakkor az elnök aktív politikai mozgástere jelentősen korlátozott, amennyiben nem jelölteti magát a harmadszori megmérettetésre. Ezt látszik megerősíteni az a tény is, hogy a kórházi kezelésével csaknem egy időben feltűntek a potenciális riválisok. Chirac legfőbb kihívói saját pártjának, a jobboldali Népi Mozgalom Uniójának a soraiból kerültek ki. A párt az elnök kórházba szállítása utáni hétvégén értekezletet hívott össze az Atlanti-óceán partja mentén levő La Baule városában az utódlással kapcsolatban. Az aspiránsok Dominique de Villepin jelenlegi miniszterelnök, a chiraci politikához inkább lojális volt külügyminiszter, illetve a nyíltan változást követelő, magyar származású Nicolas Sarkozy, a jelenlegi belügyminiszter.
(A Tornádó. Hetek, 2005. július 29.) Villepin már az elnöki poszt jelöltjeként nyilatkozott vasárnap az értekezleten elhangzottakról, megerősítve, hogy politikáját a "változtatás a folyamatosságban" mottó jegyében kívánja felépíteni. Az LCI televíziós csatorna szerint "szombat estig Dominique de Villepin státusa szerint csak miniszterelnök volt, vasárnap reggeltől már az elnöki poszt várományosa".

Villepin miniszterelnökségének első három hónapja alatt jobban teljesített, mint azt sokan várták. A volt diplomata ugyan még nem mérette meg magát választott hivatalért folyó küzdelemben, egyre inkább reális veszélyt jelenthet a korábban megállíthatatlan Sarkozyre nézve. A Chirac fő ellenlábasaként ismert jelenlegi belügyminiszternek eddig egy öregedő elnökkel kellett versengenie, most egy hozzá hasonló lendülettel futó Villepinnel kell megmérkőznie, ami mindenképpen új helyzetet jelent.

A Le Figaro szerint a jobboldalon mindenképpen új helyzet alakult ki. "Jacques Chirac megy, Villepin és Sarkozy jön. Két eltérő temperamentum, két más stratégia, az egyik rebellis, míg a másik lojalista típus." A baloldali Libération egészen odáig ment, hogy felszólította Chiracot, kímélje meg az országot egy elhúzódó hatalmi harctól, és mondjon le elnöki mandátumának lejárta előtt. A lap, amely az elkövetkező időszakot az amerikai Dallas műsorfolyamhoz hasonlította, ugyanakkor nem sok esélyt ad annak, hogy a korábban csak "buldózerként" emlegetett Chirac a hatalmat magától átadja, így a lap konklúziója szerint "Chirac-földön egy húsz hónapos Dallas-sorozat vette kezdetét".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!