hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A főügyésznő kitálalt
A Vatikán bújtatja a horvát háborús bunöst?

2005. 09. 27.
A Vatikán segítségével sikerült eddigi rejtekhelyén megbújnia Ante Gotovinának, a szerbek elleni népirtással vádolt háborús bűnösnek – állítja Carla Del Ponte hágai főügyész. A Szentszék külügyi szóvivője szerint azonban az egyház jogilag nem számonkérhető.



Archív kép 2003-ból. A pápalátogatást hirdető és a Gotovina tábornokot védelmező plakátok Dubrovnikban Fotó: Reuters

A római katolikus egyház és a vatikáni hierarchia rejtegeti a délszláv válság során elkövetett háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina horvát tábornokot – nyilatkozta Carla Del Ponte Londonban. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze szerint munkája során az ügyészség a "hallgatás falába" ütközik a Vatikánban. Del Ponte szerint a brutális kegyetlenségéről hírhedt Gotovinának egy ferences rendi kolostorban ad menedéket a római egyház, és – véleménye szerint – ha szándékában állna, a Vatikán néhány nap alatt kézre tudná keríteni a harmadik legjobban körözött háborús bűnöst. A magas rangú ENSZ-megbízott (aki gyakorló katolikus) főügyész azután döntött a sajtó nyilvánossága mellett, miután a Vatikán vezetőivel történt tárgyalásai nem hoztak eredményt. A Szentszék tisztázására az ügyben ismét lehetőség nyílt volna, amikor Del Ponte egyenesen XVI. Benedekhez intézett segítségkérő levelet. A megkeresés újból süket fülekre talált, az egyházi állam nem kívánt hivatalosan reagálni a levélre.

Del Ponte a The Daily Telegraph című angol lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy "megbízható információval rendelkezik, miszerint a katolikus egyház a nyolcvan horvát kolostor egyikében bújtatja Gotovina tábornokot". A főügyész már korábban tárgyalt a háborús bűnös hollétéről az egyház diplomáciai vezetőjével, a külügyminiszteri pozíciót betöltő Giovanni Lajolo bíborossal, aki azzal hárította el az együttműködést, hogy az Egyháznak "nincs nemzetközi jogi kötelezettsége az ENSZ-szel történő együttműködésre a háborús bűnösök kiadatása tekintetében". Lajolo bíboros szerint ebben a tekintetben a Vatikán nem minősül államnak, és hírszerzési információjuk sincsen a bujkáló tábornokról. Del Ponte csalódottságának adott hangot, hogy bár a Vatikán a leghatékonyabb hírszerzési eszközökkel és kapcsolatokkal rendelkezik, mégsem kíván akár csak informális segítségnyújtással hozzájárulni az igazságszolgáltatás érvényesítéséhez.

Ötmillió dollár a vérdíj

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!