hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hadüzenet a szólásszabadságnak
Egy muzulmán vezető bíróság elé citálta Fallacit

2005. 06. 14.
Az iszlám vallás megsértése miatt bíróság elé állítják Olaszországban Oriana Fallaci újságíró-írónőt. A pert egy olyan olasz muszlim vezető kezdeményezte, aki korábban Fallaci likvidálására buzdított. A vezető kormánypárt, a Forza Italia egyik szervezete ugyanakkor kezdeményezte, hogy Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági elnök nevezze ki a most hetvenöt éves, New Yorkban élő világhírű írónőt élethosszig szenátornak, mentesítve ezáltal a bíróság előtti meghurcolástól. Roberto Castelli olasz belügyminiszter is támogatásáról biztosította Fallacit, aki szerint a per ürügy arra, hogy elítéljenek egy ismert embert, hogy végül másokat is elítélhessenek, olyanokat, akik "mernek az árral szemben úszni". 



Emilo Adel Smith, a muszlim kereszteslovag

Adel Smith, az olaszországi muzulmánok önmaga által kinevezett vezetője vérszemet kapott: miután több fronton is sikereket ért el, például sikerült kitiltatni a feszületeket egy olasz iskolából, most Oriana Fallacinak üzent hadat, akit feljelentett a bergamói bíróságon az "iszlám gyalázása" miatt. Smith érzékenységét meglehetősen hiteltelenné teszi az a körülmény, hogy maga gyakran tesz sértő és gúnyos megjegyzéseket a kereszténységre és a judaizmusra. A kereszténységet alávalóbbnak tartja az iszlámnál, emellett dicső antiszemita múlttal dicsekedhet – és dicsekszik is. Smith – akinek eddigi akcióitól az itáliai muzulmánok is elhatárolódtak – néhány éve az Isteni színjátékot akarta kivetetni az olasz tanrendből, merthogy Dante híres művében Mohamedet a pokolba helyezte, majd ugyanezen indokból akarta eltávolítatni a bolognai Szent Petróniusz székesegyház egyik freskóját. Sikert azonban csak egyszer ért el, amikor egy olasz kisváros állami iskolájának faláról bírói döntéssel leszedette a feszületet. 



Oriana Fallaci, a célszemély 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!