hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az álmoknak vége
Olcsó mobiltelefon az új EU-realizmus jelképe

2005. 06. 14.
Az európai vezetők között két ellentétes álláspont fogalmazódott meg az elmúlt napokban. Az egyik vélemény szerint az alkotmány elutasítása a két alapító országban már az unió alapjait is veszélyezteti. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, aki jelenleg az unió soros elnöke, azt mondta, hogy "katasztrófa fenyeget", ha a két hét múlva sorra kerülő EU-csúcson a következő időszak költségvetése is megbukik. A másik véglet szerint az alkotmány ratifikálását folytatni kell, mintha mi sem történt volna. Írország, Portugália és Dánia már be is jelentette, hogy megtartja a népszavazást. 



Nicolas Sarkozy, a jövő embere 

Zapatero spanyol miniszterelnök szerint pedig nem is kell változtatni a dokumentumon, hanem csak jobban kell elmagyarázni azt az embereknek. Ez utóbbi érvelés szerint azt az utat lehetne követni, mint ami a korábbi dán és ír népszavazás után történt, amikor a "nem" szavazatot követően újraszavaztatták az embereket, amíg ki nem jött a "jó" eredmény. (Igaz, ez a megoldás inkább a régi moszkvai viccet idézi fel, amikor a frissen beindított második tévécsatornán egy morcos képű, gumibotot lengető rendőr jelent meg, aki azt kérdezte a rakoncátlan nézőktől: "Kapcsolgatunk, kapcsolgatunk?")

További gondot jelent az európai vezetőkkel szembeni bizalmi válság. Jacques Chirac népszerűsége a mélypontra süllyedt, Gerhard Schröder mindent egy lapra téve előrehozott választáson próbál előre menekülni a biztos vereség elől. Silvio Berlusconinak nemrég le kellett mondania ahhoz, hogy meg tudja menteni a kormányát. Tony Blair győzött ugyan, de már másnap azt találgatták, hogy mikor fog lemondani. Karel De Gucht belga külügyminiszter pedig interjúban egyenesen "Harry Potter és egy merev polgár keverékeként" jellemezte a kerek szemüveget hordó, vékony alkatú holland miniszterelnököt, az alkotmány mellett sikertelenül érvelő Jan Peter Balkenendét. Nincs a láthatáron Helmuth Kohlhoz vagy Francois Mitterandhoz mérhető európai politikus, aki új lendületet adhatna az uniónak.



Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök, "az unió Harry Pottere" 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!