hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az álmoknak vége
Olcsó mobiltelefon az új EU-realizmus jelképe

2005. 06. 14.
Az európai vezetők között két ellentétes álláspont fogalmazódott meg az elmúlt napokban. Az egyik vélemény szerint az alkotmány elutasítása a két alapító országban már az unió alapjait is veszélyezteti. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, aki jelenleg az unió soros elnöke, azt mondta, hogy "katasztrófa fenyeget", ha a két hét múlva sorra kerülő EU-csúcson a következő időszak költségvetése is megbukik. A másik véglet szerint az alkotmány ratifikálását folytatni kell, mintha mi sem történt volna. Írország, Portugália és Dánia már be is jelentette, hogy megtartja a népszavazást. Nicolas Sarkozy, a jövő embere 

Zapatero spanyol miniszterelnök szerint pedig nem is kell változtatni a dokumentumon, hanem csak jobban kell elmagyarázni azt az embereknek. Ez utóbbi érvelés szerint azt az utat lehetne követni, mint ami a korábbi dán és ír népszavazás után történt, amikor a "nem" szavazatot követően újraszavaztatták az embereket, amíg ki nem jött a "jó" eredmény. (Igaz, ez a megoldás inkább a régi moszkvai viccet idézi fel, amikor a frissen beindított második tévécsatornán egy morcos képű, gumibotot lengető rendőr jelent meg, aki azt kérdezte a rakoncátlan nézőktől: "Kapcsolgatunk, kapcsolgatunk?")

További gondot jelent az európai vezetőkkel szembeni bizalmi válság. Jacques Chirac népszerűsége a mélypontra süllyedt, Gerhard Schröder mindent egy lapra téve előrehozott választáson próbál előre menekülni a biztos vereség elől. Silvio Berlusconinak nemrég le kellett mondania ahhoz, hogy meg tudja menteni a kormányát. Tony Blair győzött ugyan, de már másnap azt találgatták, hogy mikor fog lemondani. Karel De Gucht belga külügyminiszter pedig interjúban egyenesen "Harry Potter és egy merev polgár keverékeként" jellemezte a kerek szemüveget hordó, vékony alkatú holland miniszterelnököt, az alkotmány mellett sikertelenül érvelő Jan Peter Balkenendét. Nincs a láthatáron Helmuth Kohlhoz vagy Francois Mitterandhoz mérhető európai politikus, aki új lendületet adhatna az uniónak.Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök, "az unió Harry Pottere" 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!