hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Árulóból hős lett az informátor
Pont került a Watergate-botrány végére

2005. 06. 07.
A héten fény derült egy több mint harminc éves, sokakat foglalkoztató titokra. Deep Throat, Carl Bernsteinnek és Bob Woodwardnak a Washington Post újságíróinak titokzatos informátora felfedte kilétét, és a Vanity Fair nev? újságnak beismerte, hogy különböző konspiratív és sötét garázsokban tartott találkozók során ő "tálalt ki" minden lényeges információval a Watergate-ügyről. Bernstein és Woodward (média)történelmet írtak, a Washington Postban közölt cikkeik az egekbe emelték az újság presztízsét, és a mélységbe taszították Nixon elnököt, aki 1974-ben egy sikeres újraválasztást követően volt kénytelen lemondani. A személy megnevezése megválaszolja azt a kulcskérdést is, hogy hogyan voltak az informátornak ilyen pontos ismeretei az elnök embereinek viselt dolgairól. Deep Throat ugyanis W. Mark Felt, az FBI akkori igazgatóhelyettese. Az információt az ügy kulcsszereplői, Bob Woodward, Carl Bernstein és Ben Bradlee (a Washington Post akkori főszerkesztője) sajtótájékoztatón erősítették meg. 



A kilencvenegy éves Mark Felt semmit nem bán. Fogalommá tette a Watergate nevet Fotó: Reuters

A sötét garázsokban, mindig árnyékban álló informátor alakja Bernstein és Woodward Az elnök emberei cím? könyvének és az abból készült izgalmas hollywoodi filmnek köszönhetően (a két újságírót Dustin Hoffman és Robert Redford alakította) mitikus magasságokba emelkedett. Ez a titokzatosság a Watergate-ügy emblematikussága miatt az évek során olyan szintet ért el, hogy egyre kevésbé volt hihető a Washington Post újságíróinak története, miszerint Deep Throat valós személyiség. Egyes találgatások szerint a titokzatos kiszivárogtató nem is egy szereplő, hanem több informátorból gyúrták egybe a figurát. Erre utalt a sajtótájékoztatón Carl Bernstein is, aki szerint a közvélemény megfeledkezik arról, hogy az információk valójában nem egy embertől származtak, hanem számos forrásból: nyomozásokból, szenátusi meghallgatásokból, Nixon felvételeiről. 

A Post sajtótájékoztatóján kiderült, hogy ígéretüknek megfelelően ők nem hozták volna nyilvánosságra az információt Felt haláláig, de mivel a család állt elő az információval, úgy érezték, fel lettek mentve titoktartási kötelezettségük alól. Mark Felt családja saját bevallásuk szerint azért hozta nyilvánosságra az információt, mert a 91 éves FBI-vezető az utóbbi években azt érzékelte, hogy a közvélemény inkább hősnek tekinti, mint árulónak. Harminchárom évvel ezelőtt azonban más volt a közhangulat. Még Nixonban is felmerült a gyanú, hogy esetleg Felt az informátor, de elvetette az ötletet. "Miért tette volna? ... nagyon veszélyes helyzetben van… A mi társadalmunk megveti az árulókat" – mondta Nixon a fehér házi beszélgetéseket rögzítő felvételek szerint. Nixon kérdése jogos. Mi motiválhatta a magas rangú kormánytisztviselőt a szivárogtatásban? Ez még a nagy beismerés után sem világos. Egy lehetséges indok, hogy Felt elutasította a Nixon-kormányzatnak az FBI függetlenségét veszélyeztető törekvéseit. Egy másik indíték, hogy Edgar Hoover halála után, helyettesként Felt lett volna a kézenfekvő utód, helyette Nixon egyik emberét, a kívülálló L. Patrick Grayt nevezték ki, aki Felt szerint "kapitulált" a Fehér Ház előtt. A sors fintora, hogy Mark Felt hamarabb távozott az FBI-tól, mint ahogyan Nixon lemondott, a hetvenes években pedig illegális akciók megszervezésével vádolták meg. 1981-ban Reagan elnök bocsánatot kért a vádakért, és hűséges hazafinak nevezte a megvádolt Feltet és társát.

Az informátor személyének kiléte mellesleg az amerikai modern történelem legnagyobb titkai közé tartozik, ennél talán csak az érdekesebb kérdés, hogy ki ölte meg Kennedyt (ha tényleg nem Lee Harvey Oswald), illetve hol van a szakszervezetis maffiafőnök Jimmy Hoffa, vagyis a holtteste. A találgatások során Nixon szinte mindegyik emberét – Kissinger, Dean, Garmen – hírbe hozták, miközben Felt tagadta a vádakat. Néha-néha ugyanis szóba került az ő neve is. 1992-ben az Atlantic magazinban James Mann jutott erre a következtetésre, de Felt mindvégig tagadott. "Ha én lettem volna, jobban csináltam volna" – humorizált. Hat éve pedig azt nyilatkozta, hogy "a felelősségemmel ellentétes lett volna, ha FBI-tisztviselőként információkat szivárogtatok ki." És mégis megtette. Most is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!