hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elítélte ügynökeit a szlovák püspöki kar
Az egyház is szembenéz a múlttal

2005. 03. 01.
A szlovák egyház elnézést kért egykori ügynök-papjai bűneiért. A szlovák katolikus püspöki kar állandó konferenciája nem tagadta, hogy a csehszlovák kommunista rendszer rettegett államrendőrségének, az StB-nek az egyház egyes papjai és magas rangú méltóságai is ügynöki szolgálatokat tettek, amiért a testület elnézést kért a sértettektől, számítva megbocsátásukra.

A püspöki kar állandó konferenciájának február 23-án befejeződött 50. plenáris ülésén szentesített nyilatkozat az ügynöklisták internetes közzétételére hivatott Nemzeti Emlékezet Intézetének honlapjain található információkra reagált. Jóllehet az ügynöklistákon számos pap, több magas rangú egyházi méltóság, köztük a pozsony-nagyszombati egyházmegye érseke, Ján Sokol is szerepel, sokan közülük – így Sokol is – tagadták, hogy a hírhedt StB-nek dolgoztak volna. Sokol érsek a testület ülése után nem nyilatkozott, mondván, hogy az üggyel kapcsolatban hivatala már korábban állást foglalt. A konferencia főtitkára, Marián Chovanec által ismertetett bocsánatkérő nyilatkozatában a testület a Biblia tanítására utal: bocsáss meg felebarátaidnak, az Isten is megbocsát neked. A püspöki kar elítélően szólt arról, hogy annak idején az egyház egyes szolgái, ”a magasabb egyházi hivatalok, a karrier vagy a pénz érdekében", önként, saját akaratukból, rosszindulattal ártottak embertársaiknak. Vannak, akik kényszerítés, zsarolás által lettek ügynökök, akiknek cselekedetei szánalomra méltóak – olvasható a dokumentumban. A püspöki kar leszögezi: együttérzést azok érdemelnek, akiket az ügynökök tevékenysége nyomán az StB zaklatott, üldözött, akiknek félelem, rettegés közepette kellett élniük. A testület hangsúlyozta: hinni kell azoknak, akik azt állítják, hogy akaratukon és tudtukon kívül kerültek ügynöklistára, akik azt mondják, semmit nem írtak alá, és állítólagos tevékenységükből semmilyen előnyük nem származott. (Klubrádió-MTI)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!